Κίνα: Το νέο μυστικό όπλο κατά της εγκληματικότητας

Κίνα: Το νέο μυστικό όπλο κατά της εγκληματικότητας!  Αστυνομικοί εντοπίζουν οποιονδήποτε πολίτη μέσα σε τρία δευτερόλεπτα

Κίνα: Αστυνομικοί με... "έξυπνα γυαλιά" σκανάρουν το πρόσωπό σου!

Επιμέλεια: Γιάννης Συρμαλής

Η τεχνολογική πρόοδος δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις αστυνομικές αρχές, με την αστυνομία του Πεκίνου να δοκιμάζει "έξυπνα γυαλιά" τόσο για την ταυτοποίηση των επιβατών, όσο και για την αναγνώριση των αριθμών πινακίδων κυκλοφορίας μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Τα έξυπνα γυαλιά, σύμφωνα με το Reuters, δοκιμάστηκαν αρχικά την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο σε σημείο ελέγχου του αυτοκινητόδρομου.

Με την τεχνητή νοημοσύνη, τα "έξυπνα γυαλιά" συγκρίνουν τα πρόσωπα και τα αυτοκίνητα σε πραγματικό χρόνο και εμφανίζουν ένα κόκκινο κουτί και ένα προειδοποιητικό σήμα αν υπάρξει «ταίριασμα».




Τα γυαλιά με τεχνολογία AI κατασκευάζονται από την LLVision, την εταιρεία που βρισκόταν πίσω και από παρόμοια αστυνομικά γυαλιά ηλίου που δοκιμάστηκαν τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Henan.

Την νέα τεχνολογία «αγκάλιασαν» γρήγορα οι αρχές, επαινώντας την καθώς μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό πολλών ατόμων που είχαν διαπράξει εγκλήματα, από παραβιάσεις της κυκλοφορίας, μέχρι και την εμπορία ανθρώπων.




Η τεχνολογία επιτήρησης και αναγνώρισης προσώπου διαδίδεται ραγδαίως στην Κίνα. Σήμερα υπάρχουν 170 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης και η κυβέρνηση ελπίζει αυτός ο αριθμός να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2020.

Αυτό θα σημαίνει πως θα αναλογεί μια κάμερα για κάθε δύο πολίτες, την οποία ελπίζει το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας να χρησιμοποιήσει ενδεχομένως για να εντοπίζει οποιονδήποτε πολίτη μέσα σε τρία δευτερόλεπτα.

Ενώ οι ειδικοί ανησυχούν για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LLVision, Wu Fei, θεωρεί πως οι ανησυχίες είναι αδικαιολόγητες.

«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση», δήλωσε ο Wu Fei, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο εξοπλισμό για «ευγενείς λόγους».

Ωστόσο η Xinjiang, μια περιοχή φρουρούμενη από έντονη αστυνομική δύναμη, θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι για το τι μπορεί να σχεδιάζει η κυβέρνηση στην χώρα.

Σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Xinjiang είναι Uyghurs, μια εθνική μουσουλμανική μειονότητα, την οποία η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με έντονη καχυποψία.

Κάμερες αναγνώρισης προσώπου υπάρχουν σε ολόκληρη την περιοχή, οι αριθμοί πινακίδων κυκλοφορίας παρκαολουθούνται, ενώ και η ελευθερία ταξιδιών είναι δραστικά περιορισμένη.

Οι αρχές της Xinjiang έχουν επίσης ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταστήσουν εφαρμογές επιτήρησης στα τηλέφωνά τους συν το DNA, τις ανιχνεύσεις ίριδας, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τους τύπους αίματος που έχουν συλλεχθεί από πολίτες, μερικές φορές και χωρίς την γνώση τους.

Το 2016, τα γραφεία της αστυνομίας της Xinjiang άρχισαν επίσης να συλλέγουν δείγματα φωνής των κατοίκων. Αυτό ήταν πιθανόν ένα πρώτο βήμα προς μια εθνική βάση δεδομένων φωνής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της φωνής σε καταγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ο μεγάλος δείκτης πληθυσμού της Κίνας και οι χαλαροί νόμοι περί ιδιωτικότητας επέτρεψαν στις αστυνομικές και ιδιωτικές εταιρίες να πρωτοπορήσουν σε τέτοιες τεχνολογίες –που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο λειτουργίας της κινεζικής κοινωνίας- με λίγους περιορισμούς.

Πηγή: businessinsider.com


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo