Η μάχη της Αδριανούπολης (378 μ.Χ.)

Η μάχη της Αδριανούπολης (378 μ.Χ.), η πανωλεθρία των Ρωμαίων και το τέλος του αυτοκράτορα Ουάλη


Η Αδριανούπολη, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα, καθώς σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης, κρατούνται από τις αρχές του Μαρτίου δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης. Ευχόμαστε και ελπίζουμε και εμείς από την πλευρά μας πολύ σύντομα να έχει έκβαση η περιπέτεια των δύο παλικαριών.

Βέβαια, η Αδριανούπολη έχει ιστορία πολλών αιώνων.

Έχει ταυτιστεί με ένα αρχαίο πόλισμα, τους Γονείς, γνωστότερο με τη θρακική ονομασία Ουσκουδάμα, που είχε χτιστεί από τους Οδρύσες, των οποίων υπήρξε πιθανότατα κοιτίδα και πρωτεύουσα.

Από το 73 π.Χ., η περιοχή της Αδριανούπολης, πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Ο αυτοκράτορας Αδριανός την εξωράισε (127 μ.Χ.) και της έδωσε το όνομά του.

Η επίκαιρη θέση της, στον δρόμο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Κεντρική Ευρώπη, υπήρξε ο βασικός λόγος για την ανάπτυξη της από τα χρόνια του Διοκλητιανού (284 – 305).



Η πόλη παρουσίαζε και μεγάλη στρατιωτική σημασία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν εκεί από τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ως τους τελευταίους αιώνες σημαντικές και πολύνεκρες μάχες, με πρώτη αυτή ανάμεσα στον Λικίνιο και τον Μαξιμίνο (312 μ.Χ.).

Η πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1361. Τον 19ο αιώνα, υπήρξε εκεί σημαντικός ελληνικός πληθυσμός.

Το 1913, πέρασε για λίγο στα χέρια των Βουλγάρων (30/5/1913). Στις 29/9/1913, επιστράφηκε στους Τούρκους. Το καλοκαίρι του 1920, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την πόλη, αλλά αναγκάσθηκε να την εγκαταλείψει το φθινόπωρο του 1922 (στο πλαίσιο της εκούσιας παράδοσης από την Ελλάδα στην Τουρκία της Ανατολικής Θράκης, όπως γράψαμε και σε σχετικό άρθρο στο protothema. gr στις 8/10/2017).

Οι Έλληνες της πόλης, περίπου 30.000, εγκαταστάθηκαν στην πλειοψηφία τους στη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία.

Η Αδριανούπολη (τουρκικά Edirne), που απέχει 5 χλμ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει σήμερα πληθυσμό 170.000 κατοίκους περίπου.

Διαβάστε τη συνέχεια στην πηγή: www.protothema.gr

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo