Το Ποτάμι ρωτά για την αναβάθμιση των F-16 - Τι ξέχασε να ρωτήσει

Το Ποτάμι ρωτά για την αναβάθμιση των F-16.Ο Βουλευτής Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα - Τι ξέχασε να ρωτήσει

Το Ποτάμι ρωτά για την αναβάθμιση των F-16 - Τι ξέχασε να ρωτήσει



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών F-16 από την εταιρία  Lockheed Martin.

Η εν λόγω συμφωνία, όχι μόνο αναμένεται να διατηρήσει το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, σε σχέση με τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να δώσει νέα πνοή ζωής στην ασθμαίνουσα ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο παρατηρούμε ότι δεν θίγεται ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν. Αυτό της συμμετοχής ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για την απόκτηση της τεχνογνωσίας, το οποίο θίγει στο κείμενο.



Το πεδίο παραμένει ασαφές και μάλλον μόνο στα ευχολόγια. Θα μπορούσε να ερωτηθεί εάν έχει προσδιοριστεί πλήρως στην σύμβαση που θα υπογραφεί το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών εταιριών και ποιες θα είναι αυτές.


                                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Θέμα: «Αναγκαία όσο ποτέ η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών F-16».

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin.

Στην συζήτηση που ακολούθησε για το εν λόγω θέμα στη Βουλή  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  δήλωσε πως η Ελλάδα είναι  διατεθειμένη να προσφέρει  το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση 84 ελληνικών αεροσκαφών.

Από έγκυρες δημοσιογραφικές  πληροφορίες, ωστόσο, προκύπτει ότι η Lockheed Martin ζητεί το ποσό του 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνεται η κατασκευή και στη συνέχεια η ενσωμάτωση (integration) των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων στα υπό αναβάθμιση αεροσκάφη. Έγινε επίσης γνωστό πως στην προτεινόμενη συμφωνία η εταιρία δεν προτίθεται να αναλάβει την  ανακατασκευή δομικών στοιχείων του αεροσκάφους.



Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές ως προς το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρίας, μεγάλη ωφελημένη για την ελληνική πλευρά προβλέπεται να είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) καθώς και άλλες αμυντικές βιομηχανίες.

Υπολογίζεται ότι από το συνολικό ποσό που τελικά θα συμφωνηθεί, ένα κονδύλι ύψους 180 εκ. δολαρίων θα κατευθυνθεί στις εν λόγω εταιρίες, οι οποίες ως υποκατασκευάστριες της Lockheed Martin, θα αναλάβουν την κατασκευή διαφόρων ηλεκτρονικών - ηλεκτρολογικών παρελκομένων των συστημάτων των αεροσκαφών, όπως και την ενσωμάτωσή τους.

Δεδομένου ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι εκείνος ο κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αναχαίτισης των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.

Δεδομένου ότι η όλη συμφωνία έχει καθυστερήσει σημαντικά, παρά την αναγκαιότητα αναβάθμισης των εν λόγω ελληνικών αεροσκαφών.

Δεδομένου ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα επόμενα χρόνια θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά των τουρκικών αεροσκαφών (F-35).

Δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την αναζωπύρωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται σε χρόνιο οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να χάνονται όχι μόνο καινούριες θέσεις εργασίας επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, αλλά και καινούρια πολύτιμη τεχνογνωσία.




Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16;
  • Ποιο το συνολικό οικονομικό πακέτο της συμφωνίας; Ποιοι οι συμβατικοί οικονομικοί όροι  πληρωμής; Ποιο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών στην Π.Α.; 


Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo