Ηλεκτρονικός πόλεμος: Εναέρια κατασκοπεία πάνω από τα κεφάλια μας - ΒΙΝΤΕΟ

Ηλεκτρονικός πόλεμος: Εναέρια κατασκοπεία πάνω από τα κεφάλια μας . ΗΠΑ και Ρωσία αντιμέτωπες στα "εναέρια χαρακώματα"

Ηλεκτρονικός πόλεμος: Εναέρια κατασκοπεία πάνω από τα κεφάλια μας


Ο όρος «ηλεκτρονικός πόλεμος» έχει επιστρέψει στην ειδησεογραφία μετά και το περιστατικό μεταξύ του ρωσικού μαχητικού και του αμερικανικού κατασκοπευτικού στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (Electronic Warfare) είναι οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια σχετίζεται με την χρήση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (ραδιοεπικοινωνίες, ραντάρ) ή κατευθυνόμενη ενέργεια για τον έλεγχο του φάσματος, την επίθεση σε κάποιον εχθρό, ή ακόμα και την παρεμπόδιση επιθέσεων του εχθρού μέσω του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.




Σκοπός άλλωστε του ηλεκτρονικού πολέμου είναι είτε η άρνηση στον αντίπαλο του πλεονεκτήματος στο HM φάσμα (ραδιοεπικοινωνίες, ραντάρ) ή η εξασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης σ’αυτό.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος μπορεί να διεξαχθεί από τον αέρα, τη θάλασσα, την γη αλλά και το διάστημα, από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα. Μπορεί να στοχεύσει ανθρώπους, επικοινωνίες, ραντάρ ή άλλους στόχους.




Υπεύθυνα να φέρουν εις πέρας τον ηλεκτρονικό πόλεμο στον αέρα δεν είναι άλλα από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (Spy planes), τα οποία και είναι ειδικά εξοπλισμένα γι’ αυτό το λόγο.

Διαθέτουν συστήματα που υποβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα των ραντάρ και των ραδιοεπικοινωνιών του εχθρού χρησιμοποιώντας μεθόδους παρεμπόδισης ραντάρ και εξαπάτησης.

Το έργο των κατασκοπευτικών

Το Lockheed EP-3A ARIES II είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα των ΗΠΑ στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Ειδικά εξοπλισμένο για την υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών αποτελεί το «κατασκοπευτικό διαμάντι» του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ωστόσο το έργο του μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτό διότι πολλές φορές οι αντίπαλοί του όχι μόνο τα εντοπίζουν αλλά και το αναχαιτίζουν, με τα εναέρια επεισόδια να αποτελούν πρώτη είδηση στα διεθνή ενημερωτικά μέσα.

Παρόμοια επεισόδια

Υπήρξαν πολυάριθμες στενές επαφές μεταξύ αεροσκαφών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Βαλτικής καθώς και στην Συρία.

Τα ρωσικά αεροσκάφη και τα μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούσαν πολύ κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, αφού η Ρωσία ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή μετά την κατάσχεση της χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας από την Μόσχα το 2014.




Τον περασμένο Νοέμβριο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-30 επιχείρησε να κατασκοπεύσει ένα P8-A Poseidon του Αμερικανικού Ναυτικού. Σ’αυτό το περιστατικό το ρωσικό αεροσκάφος «πέρασε» μπροστά από το αμερικανικό αεροπλάνο, προκαλώντας κυλίνδρωση 15 μοιρών και αναταραχές.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, ένα P-8A παρεμποδίστηκε από ένα Su-27 που σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έφτασε σε απόσταση 10 ποδιών από τα αμερικανικά αεροσκάφη.



Το USNI (United States Naval Institute) τόνισε τότε πως οι περιπολίες P-8A ακολούθησαν την «εκτεταμένη υποβρύχια παρουσία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα», συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βελτιωμένων ντίζελ-ηλεκτρικών σκαφών Kilo.

Τον Απρίλιο του 2014 ρωσικοί καθοδηγούμενοι πύραυλοι χτύπησαν αμερικανικό πυραυλικό σύστημα με την ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ να εκφράζει την «βαθιά ανησυχία για τους μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικούς χειρισμούς ρωσικής πτήσης".

Το επεισόδιο της νήσου Χαϊνάν

Την 1η Απριλίου του 2001 ένα EP-3E του Αμερικανικού Ναυτικού αναχαιτίστηκε από Κινεζικά μαχητικά J-8 σε απόσταση περίπου 70 μιλίων από την κινεζική νήσο Χαϊνάν. Παρόλο που το EP-3E βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο, η κινεζική πλευρά ισχυρίστηκε ότι κατασκόπευε στρατιωτικές της εγκαταστάσεις.



Ένα από τα κινεζικά μαχητικά προσέκρουσε στην πτέρυγα του αμερικανικού αεροσκάφους, το οποίο αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί πως η σορός του πιλότου, Wang Wei δεν βρέθηκε ποτέ.


Το πλήρωμα των 24 Αμερικανών κρατήθηκε από τις κινεζικές αρχές και ελευθερώθηκε στις 11 Απριλίου, αφότου η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε το λεγόμενο «γράμμα των δύο απολογιών».

Οι Κινέζοι ωστόσο δεν επέτρεψαν την επισκευή του αμερικανικού αεροσκάφους, ώστε να επιστρέψει πετώντας στις ΗΠΑ, αλλά μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Dobbins της Τζόρτζια στις 3 Ιουλίου του 2001 από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov AN-124.

Πηγές: businessinsider.comrferl.orgnpr.org

Τι να κάνετε για να μη χάνετε τα νέα από τη σελίδα του Armyvoice στο Facebook

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook ίσως να μειώνουν τις ειδήσεις που βλέπουν οι αναγνώστες μας από τη σελίδα μας.
Για να συνεχίσεις να βλέπεις τις ειδήσεις του www.armyvoice.gr  επισκέψου τη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/armyvoiceGR και να κάνεις δύο βήματα.
  • Επιλέγεις Ακολουθείτε – Follow
  • Διαλέγεις: Να εμφανίζονται Πρώτα – See first



No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo