Γ. Μαυρωτάς: «Η Ελλάδα να επενδύσει και στην Άμυνα Έντασης Γνώσης»

Γ. Μαυρωτάς: «Η Ελλάδα να επενδύσει και στην Άμυνα Έντασης Γνώσης» - Τι είπες στους σπουδαστές της ΣΕΘΑ

Γ. Μαυρωτάς: «Η Ελλάδα να επενδύσει και στην Άμυνα Έντασης Γνώσης»



Τη μεγάλη σημασία που έχει για την άμυνα της χώρας το ανθρώπινο δυναμικό της και η άρτια εκπαίδευσή του, τόνισε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την οποία έγινε ενημέρωση των σπουδαστών της Σχολής Εθνικής Άμυνας για εθνικά θέματα.

Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε την αξία του συνεχούς εμπλουτισμού των γνώσεων και της διά βίου εκπαίδευσης, μάλιστα σε μια εποχή όπου όπως είπε, η πληροφορία παρέχεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και η διαχείριση και μετατροπή της σε γνώση και αργότερα σε σοφία είναι τα βασικά ζητούμενα. Απευθυνόμενος στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ξεχώρισε τον σημαντικό ρόλο της διακλαδικότητας και διεπιστημονικότητας οι οποίες ευνοούνται ως κουλτούρα μέσω της συνύπαρξης όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με αφορμή το ακαδημαϊκό του προφίλ αναφέρθηκε στη σημασία της Επιχειρησιακής Έρευνας και συνολικά της επιστήμης της λήψης αποφάσεων εστιάζοντας στον πολυκριτηριακό της χαρακτήρα, και στα άπειρα παραδείγματα και εφαρμογές που έχουν τόσο στο λειτουργικό/επιχειρησιακό όσο και στο στρατηγικό επίπεδο για την άμυνα της χώρας.



Κατέθεσε την πρόταση για αναβάθμιση της Σχολής Εθνικής Άμυνας με την παροχή μεταπτυχιακού τίτλου και την ανάγκη εντονότερης συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μιλώντας για τα γεωπολιτικά θέματα αναφέρθηκε στην αστάθεια και τις απρόβλεπτες κινήσεις της Τουρκίας, διακρίνοντας τον κίνδυνο από τη συμμετοχή της σε εχθροπραξίες στα νοτιοανατολικά της, οι οποίες μπορεί να την αποθρασύνουν και στην περιοχή του Αιγαίου. Για τις γείτονες χώρες στον Βορρά παρατήρησε ότι υπάρχει ηρεμία και πως είναι προς το εθνικό συμφέρον η επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση μέσω της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή προοπτική και στο ΝΑΤΟ, απομακρύνοντάς τα ταυτόχρονα από τη ρωσική και τουρκική επιρροή. Συμπλήρωσε ότι αυτό προϋποθέτει μια σύνθετη ονομασία erga omnes και πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτισμών εκ μέρους της ΠΓΔΜ.



Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπενθύμισε την πρόταση του Ποταμιού από το 2016, για τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο οι αρχηγοί των κομμάτων μαζί με την πολιτική και φυσική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του πολίτη, τον Διοικητή ΕΥΠ και πρώην Πρωθυπουργούς θα συζητούν κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Τόνισε επίσης τη σημασία της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα καθώς είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος μέσα σε ένα τρικυμιώδες διεθνές σκηνικό όπως αυτό καθορίζεται από την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, την κλιματική μεταβολή.

Σχολίασε ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος καθώς το τεχνολογικό προβάδισμα του αντιπάλου πολλές φορές μπορεί να μην καλύπτεται από την καλή εκπαίδευση και το ηθικό, κατά συνέπεια η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας πρέπει να είναι σύγχρονη και αποτελεσματική τόσο σε ξηρά, αέρα όσο και σε θάλασσα.

Επανερχόμενος στο καίριο θέμα της εκπαίδευσης, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία οικονομία που να στηρίζεται στη γνώση, έτσι λοιπόν έχει και την ανάγκη για μία άμυνα έντασης γνώσης.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo