Έρχεται ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ στα 30 έτη! - ΕΓΓΡΑΦΟ

Έρχεται ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ στα 30 έτη! -Πρωτοβουλία του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στην Βουλή

Έρχεται ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ στα 30 έτη! - ΕΓΓΡΑΦΟ




Το 2018 μπορεί να άρχισε με μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και με αρνητική συμπεριφορά των Επιτελείων προς τα στελέχη παρά την φροντίδα που διακηρύσσουν, ωστόσο φέρνει και μια χαρμόσυνη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr η πρωτοβουλία του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη να πείσει το ΥΕΘΑ να θεσμοθετήσει αμετάθετο για τους στρατιωτικούς μετά από ορισμένα χρόνια υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται ότι φέρνει καρπούς.

Δυο με τρεις μήνες αλληλογραφία και συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα του υπουργείου διαρκεί η προσπάθειά του να πείσει ότι η θέσπιση αμετάθετου είναι μια ανέξοδη προσφορά προς τους στρατιωτικούς με την οποία στην πραγματικότητα αυτός που θα εξοικονομήσει χρήματα θα είναι η ίδια η υπηρεσία!



Το βασικό πρόβλημα της μη εφαρμογής του αυτονόητου, είναι οι παγιωμένες νοοτροπίες και ο δύσκαμπτος οργανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, που πολλές φορές θεωρεί φυσιολογικό να παίρνει μετάθεση ο στρατιωτικός κάθε 2 χρόνια, χωρίς να εξετάζει τις αλλαγές στην ίδια την κοινωνία.

Ωστόσο μάλλον φάνηκε φως στον ορίζοντα καθώς φαίνεται ότι βρήκε αρωγούς σε αυτή του την προσπάθεια και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από διαπραγματεύσεις με τα Γενικά Επιτελεία, φαίνεται ότι κατάφεραν να καταλήξουν σε μια λογική πρόταση για την θεσμοθέτηση αμετάθετου μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας, με δεδομένη την επιμήκυνση των χρόνων επαγγελματικής ζωής των στρατιωτικών, που με βάση τους νέους νόμους ξεπερνάει τα 40 χρόνια.

Η επεξεργασία της πρότασης είναι στα σκαριά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και νομοθετηθεί μέσα στο 2018.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η ερώτηση που κατέθεσαν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ο βουλευτής της Ένωσης κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και είναι οι: Δημήτριος Εμμανουηλίδης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος και Γιώργος Ντζιμάνης.



Για να έχουν και μια επίσημη απάντηση - διαβεβαίωση ότι θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του εφικτού, το αμετάθετο μετά τα 30 χρόνια, έχουν καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, στην οποία επισημαίνουν:


Το 2018 έχει κηρυχθεί  «Έτος Μέριμνας Προσωπικού» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, πράξη που αποτελεί αναγνώριση για την ανυπολόγιστη και διαρκή προσφορά των μονίμων στελεχών, καθώς και των νέων που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Πέρα όμως από την ηθική διάσταση της παραπάνω πρωτοβουλίας και παράλληλα με τις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί ή ήδη υλοποιούνται, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά πρακτικών δυσχερειών, νέων και διαχρονικών, οι οποίες πλήττουν το ηθικό τους, ενώ δυσκολεύουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Εντονότατο πρόβλημα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η πυκνότητα των μεταθέσεων, η οποία, ενώ είναι αναμενόμενη και εν πολλοίς δικαιολογημένη στις πρώτες δύο δεκαετίες της υπηρεσίας τους, συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σταδιοδρομίας τους στο Στράτευμα.



Η παραπάνω κατάσταση:
  • Αυξάνει τις δαπάνες του Υπουργείου για τις μετακινήσεις λόγω μεταθέσεων.
  • Οδηγεί πολλούς στρατιωτικούς στο να συνταξιοδοτηθούν/αποστρατευθούν το νωρίτερο δυνατόν.
  • Διαταράσσει τον οικογενειακό βίο των στελεχών.
  • Αυξάνει τις  συχνές διαζεύξεις συζύγων.
  • Διαταράσσεται θεμελιωδώς η ζωή των παιδιών λόγω ασταθούς οικογενειακού/κοινωνικού περιβάλλοντος.
  • Πλήττει την οικογενειακή συνοχή.

Κατά καιρούς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πρώτα αυτά κατανοούν τη φύση αλλά και την αποστολή του Στρατεύματος, έχουν εκφράσει, μέσω των θεσμικών τους ενώσεων, την πεποίθηση, ότι είναι εύλογη, δυνατή και αποτελεσματική η θέσπιση της δυνατότητας μετακίνησης και παραμονής του στρατιωτικού σε φρουρά της επιθυμίας του, ή πλησίον αυτής, εφόσον έχει συμπληρώσει 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας.



Εξαιρουμένων των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, καθώς και άλλων, ειδικών περιπτώσεων, τα από τους υπαξιωματικούς(ΣΜΥ,ΕΜΘ,ΕΠΟΠ) προερχόμενα στελέχη θα μπορούσαν να τύχουν του παραπάνω, απολύτως λογικού ευεργετήματος. Με τη θεσμοθέτηση δε οικογενειακών και πρόσθετων, αντικειμενικών κριτηρίων, η παραπάνω εξέλιξη, όχι απλώς δε θα έπληττε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντιθέτως θα το ενίσχυε άμεσα και πολυδιάστατα όπως:

  • Μείωση δαπανών που καταβάλλει η Υπηρεσία για τις μετακινήσεις των μετατιθέμενων.
  • Αύξηση παραγωγικότητας και την εντατικοποίηση του ρυθμού εργασίας των ευεργετούμενων στελεχών.
  • Διαφάνεια και πάταξη της προσφιλούς προσφυγής σε πλάγια μέσα για το θέμα των μεταθέσεων.
  • Σταθερός οικογενειακός προγραμματισμός.
  • Παροχή στους συζύγους των στρατιωτικών, της δυνατότητας να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.


Με βάση τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε:
  • Έχει εξετάσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δυνατότητα τοποθέτησης των στελεχών του, σε φρουρά επιθυμίας τους, μετά τα 30 έτη υπηρεσίας;
  • Αν ναι, σχεδιάζετε να προχωρήσετε στη θέσπιση του «αμετάθετου μετά από 30ετή υπηρεσία», ώστε το Έτος Μέριμνας Προσωπικού να αποκτήσει νόημα και  με έμπρακτο τρόπο;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σαρίδης Ιωάννης
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Ντζιμάνης Γιώργος


Ερώτηση Σαρίδη για Αμετάθετο by Ioanna Iliadi on Scribd





No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo