Ειδικά Μισθολόγια: Τι ετοιμάζουν μαζί Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Ειδικά Μισθολόγια: Τι ετοιμάζουν μαζί Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας - Όλα όσα συζήτησαν στην συνδιάσκεψη των προέδρων
Ειδικά Μισθολόγια: Τι ετοιμάζουν μαζί Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας





Η 2η Συνδιάσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε, χθες, 29/1/2018, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση κοινών εκκρεμών θεμάτων εν σχέσει με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και για να επιβεβαιώσουν το αρραγές αγωνιστικό μέτωπο που έχουν σχηματίσει με τη συμμετοχή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), του μόνου νόμιμου φορέα εκπροσώπησης των στρατιωτικών ύστερα και από την πρόσφατη δικαστική απόφαση που διατάσει τη διαγραφή από τα βιβλία συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).


Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, με μια συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί και την περαιτέρω αδιατάρακτη ταύτιση στον κοινό αγώνα, οι πρόεδροι έκοψαν μαζί το πρώτο κομμάτι της βασιλόπιτας και προέβησαν στις καθιερωμένες ευχές, αφιερώνοντας τα κομμάτια των Ομοσπονδιών στους συναδέλφους που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος, όσο και στους αφανείς ήρωες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, που δίνουν καθημερινές μάχες για την ασφάλεια του πολίτη και της πατρίδας μας.

Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η τακτική αντιμετώπισης τόσο παλιών μισθολογικών αδικιών όσο και των στρεβλώσεων που προκαλεί το νέο ειδικό μισθολόγιο με δεδομένη τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα όπως το βαθμολόγιο, οι δυσμενείς επιπτώσεις του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος, οι συντάξεις χηρείας, η εκπροσώπηση των ενστόλων στον ΕΦΚΑ κ.λπ.

Τις εργασίες άνοιξε με εισήγησή του για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος εξ αρχής επισήμανε την αναγκαιότητα της ενιαίας δράσης των εργαζομένων και της τεκμηριωμένης, με επιστημονική γνώση πλέον, διεκδίκησης των όποιων αιτημάτων τους. Ασκώντας κριτική στην πολιτική των Μνημονίων που είχε ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο συνολικό ύψος των μειώσεων των συντάξεων (-43% από το 2010, συνολικά 55 δισ ευρώ) και είπε ότι αυτό έγινε επειδή διασπάστηκε η ενιαία δομή των συντάξεων και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους, καθώς επιβλήθηκε η συνολική δαπάνη να έχει χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικό κατά 70% του ΑΕΠ και 30% αναδιανεμητικό, ενώ θα πρέπει να ισχύσει το αντίθετο όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, υπενθύμισε ότι υπάρχουν και οι ψηφισμένες νέες μειώσεις συντάξεων, από 1/1/2019, ενώ προέβλεψε ότι σε δέκα χρόνια η μείωση των συντάξεων θα αγγίξει το 60%.

Μιλώντας στη συνέχεια για τις προβλέψεις βιωσιμότητας του συστήματος, με βάση τις πανεπιστημιακές έρευνες τόνισε ότι το 2024 θα υπάρξει στη χώρα μας baby boom, ήτοι μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές απαιτήσεις, εξαιτίας πολλών παραγόντων (γήρανση πληθυσμού, αγορά εργασίας κλπ) και ότι το παρατηρούμενο έλλειμμα των 2 δις ετησίως, αν δεν αντιμετωπισθεί, θα επιφέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις. Στο σημείο αυτό, διαχώρισε τη θέση του από τις πρόσφατες δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ κας Κριστίν Λαγκάρντ περί υψηλών συντάξεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σήμερα η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 850 ευρώ, μεικτά!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να υπάρξει λύση, όπως η μη εφαρμογή των μειώσεων που έχουν προβλεφθεί για το 2019, ο οργανικός επανασχεδιασμός του συστήματος, νέος σχεδιασμός των ποσοστών αναπλήρωσης και των εισφορών, νέος προσανατολισμός (70% αναδιανεμητικό και 30% κεφαλαιοποιητικό), αναζήτηση νέων χρηματοδοτήσεων (πόροι υπέρ τρίτων), αποσύνδεση κοινωνικής ασφάλισης από τα ελλείμματα και την αποπληρωμή των δανείων κ.λπ.

Ενημέρωση για τους δικαστικούς αγώνες των Ομοσπονδιών έγινε από τους νομικούς συμβούλους της ΠΟΑΣΥ κ. Χάρη Μπουκουβάλα και της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ρήγα Μπαρμπούρη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ιστορικές αποφάσεις του ΣΤΕ, που, όχι μόνο δικαίωσαν τον συνδικαλιστικό μας αγώνα, αλλά αποτελούν και την ασπίδα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την νέα δυσμενή μισθολογική κατάσταση.

Όπως είπαν, το συνδικαλιστικό μας κίνημα τόσο με τις δημόσιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όσο και με τις νομικές ενέργειες, δικαιώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας δυο φορές και πέτυχε την συμμόρφωση της προηγούμενης κυβέρνησης με την απόδοση από 1/1/2015 του 50% των οφειλομένων, ενώ ο χρόνος «τρέχει» εις βάρος του κράτους και επ' ωφελεία όλων όσων έχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα για τα υπόλοιπα ποσά (διαφορές από μισθολόγιο σε μισθολόγιο). Στάθηκαν δε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο με ύπουλες μεθοδεύσεις και σαλαμοποίηση των «παροχών», αλλά και στη δική μας προσπάθεια να αναδείξουμε τον εθνικό ρόλο της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, το έργο των οποίων μπορεί να μην είναι παραγωγικό, αποτελεί, ωστόσο, την απόλυτη προϋπόθεση για να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση και αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα μας. Συνέστησαν δε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις ενέργειές μας, γνωστοποιώντας ότι η νέα προσφυγή των Ομοσπονδιών ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ στην Επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, έχει ήδη εκδικαστεί και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται το δίκαιο αίτημά μας περί μη συμμόρφωσης του υπουργείου Οικονομικών.


Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση από την οποία προέκυψε ότι όλα τα Διοικητικά Συμβούλια ταυτίζονται σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, δίνοντας έμφαση στον αγώνα:

α) για την απόσυρση του μισθολογίου (ν.4472/17) και την έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης σε αυτές,

β) για τη θεσμοθέτηση νέου βαθμολογίου σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας σύμφωνα με τις προτάσεις των Ομοσπονδιών και ιδίως στο Πυροσβεστικού Σώμα, που στερείται παντελώς βαθμολογίου,

γ) για την υποβολή Υπομνήματος προς το Υπουργείο Εργασίας, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία εποικοδομητική συνάντηση με την κα Υπουργό Έφη Αχτσιόγλου για την έκδοση των εγκυκλίων που αφορούν τη μάχιμη πενταετία, το άρθρο 12, την υγιεινή και ασφάλεια κλπ.

δ) για την υποβολή Υπομνήματος προς τον ΥΕΘΑ για τα οδοιπορικά και

ε) για την άμεση συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Μετά και τις χθεσινές διεργασίες σε επίπεδο ηγεσίας του συνδικαλιστικού μας κινήματος, όπου για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων για κλιμάκωση της αγωνιστικής μας πορείας, η Κυβέρνηση καλείται σε εύλογο χρονικό διάστημα να απαντήσει θετικά στα θέματα που τέθηκαν. Η οξύτητα των προβλημάτων δεν επιτρέπει αναβολές και κωλυσιεργίες και το συνδικαλιστικό μας κίνημα με την ωριμότητα που το διακρίνει είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει με κάθε αγωνιστική μορφή πάλης τα δίκαια αιτήματά μας.



No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo