Ερντογάν: Προωθεί τον γαμπρό του στην θέση του Γιλντιρίμ

Ερντογάν: Προωθεί τον γαμπρό του στην θέση του Γιλντιρίμ - Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου ώστε να παγιώσει την μακροημέρευση του στην εξουσία

Ερντογάν: Προωθεί τον γαμπρό του στην θέση του Γιλντιρίμ


Του Γιώργου Σκαφιδά

Τις «συνταγές» εκείνες που θα παγιώσουν κατά τρόπο απόλυτο τη μακροημέρευσή του στην εξουσία αναζητάει πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… εντός αλλά και εκτός των τουρκικών συνόρων, πρωταγωνιστώντας ο ίδιος σε μια παράσταση για έναν ρόλο (one man show).

Στην προσπάθειά του μάλιστα αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να προκαλεί εχθρούς και συμμάχους σε εσωτερικό και εξωτερικό, ρισκάροντας ρήξεις σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου και του εσωκομματικού όπου ο ίδιος ωστόσο πλέον «παίζει μπάλα» χωρίς ανταγωνισμό.



Η στρατιωτική επιχείρηση με τον προκλητικό τίτλο «Κλάδος Ελαίας», που πραγματοποιούν από το περασμένο Σάββατο τουρκικές δυνάμεις κατά των Κούρδων στη βορειοδυτική Συρία, πριμοδοτεί τον Ερντογάν με πρόσθετους πόντους δημοφιλίας στα μάτια του ευρύτερου εθνικιστικού ακροατηρίου της Τουρκίας.

Παράλληλα, του δίνει και την «ευκαιρία» να κλιμακώσει το κύμα των διώξεων ενάντια σε όσους τολμούν να ασκούν δημοσίως κριτική κατά της τουρκικής ηγεσίας (δεκάδες σχετικά εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν μόνο τα τελευταία 24ωρα). Να σημειωθεί δε, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, η Τουρκία τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης (που έχει ανανεωθεί έξι φορές) και κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα.

Σημαντικές μερίδες ψηφοφόρων του εθνικιστικού MHP (που ήδη φλερτάρει με τον Ερντογάν σε σημείο… να απορροφηθεί από την κυβερνώσα παράταξη) καθώς και του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εμφανίζονται να επικροτούν τις τρέχουσες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία μέσα σε ένα πλαίσιο ευρύτερου αντιαμερικανισμού (με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί είναι βασικοί σύμμαχοι των Κούρδων).



Ο ίδιος ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καλωσόρισε την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» ως «αναπόφευκτη», έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ, μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τους κεμαλιστές (CHP) καθώς και τους εθνικιστές (MHP) για τη στάση τους στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τον υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ παράλληλα να στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση δεν πρόκειται να έχει σημαντικό κόστος στην τουρκική οικονομία (από την πορεία της οποίας πρόκειται άλλωστε να κριθεί και το μέλλον του Ερντογάν στην εξουσία).

Μέχρι χθες το βράδυ, έπειτα από τέσσερις ημέρες μαχών ενάντια στους Κούρδους, είχαν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Συρία τρεις Τούρκοι στρατιώτες. Εάν ο αριθμός των ανθρωπίνων απωλειών δεν αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, θα παραμείνει διαχειρίσιμος από το τουρκικό καθεστώς πίσω στην Άγκυρα.

Μπορεί, μάλιστα, να αποδειχθεί και επικοινωνιακά αξιοποιήσιμος. Ο ίδιος ο Ερντογάν φρόντισε να δώσει το «παρών» χθες στην κηδεία ενός εκ των στρατιωτών στην τουρκική πρωτεύουσα, κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις υπέρ της «απόλυτης νίκης» των Τούρκων στο μέτωπο της Συρίας.



Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποκομίζει πολιτικά οφέλη από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία έχει αρχίσει ωστόσο πλέον να προκαλεί και ενοχλήσεις σε μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική και η χθεσινή αντίδραση του ηγετικού στελέχους του CHP, Ενγκίν Αλτάι, που κατηγόρησε τον Ερντογάν για «one man show» και «το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP ότι χρησιμοποιεί τη στρατιωτική επιχείρηση για εσωτερικούς σκοπούς», με στόχο να εξασφαλίσει οφέλη στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Πρωθυπουργός ο γαμπρός του; 


Οι τελευταίες κυριολεκτικά εκρηκτικές εξελίξεις στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας μπορεί να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ειδικά στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τη διαμόρφωση ζωνών επιρροής στα εδάφη της πλέον μετεμφυλιακής Συρίας. Την ίδια ώρα ωστόσο, μικρότερες «εκρήξεις» φημολογείται πως «μαγειρεύονται» πίσω στην Άγκυρα, υπό μορφή ενδεχόμενων κυβερνητικών ανακατατάξεων.

Υπάρχουν φήμες που θέλουν τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει χάσει την εύνοια του προέδρου Ερντογάν. Οι ίδιες φήμες θέλουν, μάλιστα, τον Ερντογάν να ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον 62χρονο Γιλντιρίμ βάζοντας στη θέση του ως νέο πρωθυπουργό τον νυν υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο 40χρονος Αλμπαϊράκ «τυχαίνει» βέβαια να είναι και… γαμπρός του Ερντογάν, σύζυγός της κόρης του προέδρου, Εσρά, οπότε μια πιθανή πρωθυπουργοποίησή του δεν θα προκαλούσε και μεγάλη εντύπωση.

Όπως βρέθηκε ξαφνικά να χρίζεται υπουργός Ενέργειας το Νοέμβριο του 2015 (μόλις λίγους μήνες αφότου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής), έτσι θα μπορούσε ξαφνικά να χριστεί και πρωθυπουργός. Το όνομα του Αλμπαϊράκ είχε άλλωστε ακουστεί και παλαιότερα, ως ένα από τα πιθανά για τη διαδοχή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία την άνοιξη του 2016.

Μια ενδεχόμενη έξοδος του Γιλντιρίμ επίσης δεν θα ήταν κάτι το πρωτοφανές. Ο Ερντογάν έχει άλλωστε ήδη ωθήσει στο περιθώριο σειρά πάλαι ποτέ ηγετικών στελεχών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ενδεικτικά, ο πρώην αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς, ο επίσης πρώην αντιπρόεδρος Αλί Μπαμπατζάν, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν όλοι τους ήδη βγει στο περιθώριο.

Ο Γκιουλ προσφάτως δέχτηκε τα πυρά του περιβάλλοντος Ερντογάν επειδή τόλμησε να ασκήσει δημόσια κριτική σε απόφαση της κυβέρνησης. Όσο για τον Νταβούτογλου, αυτός έχει εξαφανιστεί… υπό το φόβο μήπως κατηγορηθεί ως γκιουλενιστής (επειδή είχε παλαιότερα πραγματοποιήσεις επαφές με τον Γκιουλέν στις ΗΠΑ χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον ίδιο τον Ερντογάν, όπως λέγεται).

Πηγή: ΕΘΝΟΣ






No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo