Κοτζιάς: Πώς άλλαξε θέση ο Ερντογάν για τη Λωζάνη - Τι κέρδισε η Ελλάδα - Η πρώτη επίσημη αποτίμηση στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών
Η πρώτη επίσημη αποτίμηση από τον υπουργό Εξωτερικών για την Επίσκεψη Ερντογάν διατυπώθηκε χθες στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Δείτε τι είπε:
Η εξωτερική πολιτική, δυστυχώς, γίνεται από ορισμένους με στραμμένο το βλέμμα τους στο εσωτερικό. Αν εγώ είχα το βλέμμα μου και η Κυβέρνησή μας στραμμένο στο εσωτερικό, δεν θα κάναμε τίποτε για να αποφεύγουμε, με τη γνωστή τακτική της αδράνειας, οποιαδήποτε κριτική και να αφήνουμε οι εξελίξεις να είναι σε βάρος μας. Οι εξελίξεις, εκεί που δεν παρεμβαίνεις και δεν δείχνεις και τη σωστή δραστηριότητα, είναι σε βάρος της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Κοτζιάς: Αυτή είναι η εξωτερική μας πολιτική!
Παραδείγματος χάριν, γιατί έχει αυτή τη μετάλλαξη η Νέα Δημοκρατία; Ρώτησε, σωστά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τι την έπιασε ξαφνικά τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε εντελώς διαφορετική συμπεριφορά ως Κυβέρνηση να μην θέλει την επίσκεψη Ερντογάν;
Με κατάπληξη άκουσα τον Κοινοβουλευτικό της Εκπρόσωπο να λέει ότι «η επίσκεψη ξεκίνησε με τη συνέντευξη στο ΣΚΑΪ». Γιατί το είπε αυτό, το καταπληκτικό, ότι μια επίσημη επίσκεψη ξεκινάει από μια συνέντευξη σε ιδιωτικό κανάλι; Ίσως λόγω των σχέσεων με το κανάλι;
Ίσως διότι αυτό θα τους δικαιολογούσε, για να πουν γιατί ανακήρυξαν αποτυχημένη την επίσκεψη, πριν αρχίσει; Πρωΐ, ώρα 8:43, κοιτάξτε στο ΣΚΑΪ τι δήλωναν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των Κομμάτων. Κοιτάξτε!
Εγώ σας τα ανέφερα προηγούμενα και γι' αυτό δεν μου απαντήσατε, παρά τις πολλές ομιλίες και την πολύωρη ομιλία, δεν μου απαντήσατε τελικά, ποιες μαντικές ικανότητες είχατε και προαναγγείλατε την αποτυχία και το φιάσκο της επίσκεψης, πριν καν προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν; Σαν την κακή πεθερά που λέει «κόρη μου μην τον παντρευτείς αυτόν γιατί δεν θα πάει καλά ο γάμος».
Χάρις σ’ αυτή την προετοιμασία, μαζί και με άλλα Υπουργεία, υπήρξε σειρά συμφωνιών ανάμεσα σε Υπουργεία.
Αυτές οι συμφωνίες, οι πιο απλές, επειδή δημοσιοποιήθηκαν, είναι η προσπάθεια που κάνουμε να σωθούν ζωές μεταναστών και να μπορέσουν να μετακινηθούν απ’ τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να θεωρηθεί από την Τουρκία ότι σπάμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Είναι, επίσης, τα τρία μεγάλα έργα που συμβολίζουν την περαιτέρω διασύνδεση των δυο κρατών, δηλαδή η δεύτερη γέφυρα στον Έβρο, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, η σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη. Είναι επίσης η προετοιμασία για τις συναντήσεις ανάμεσα σε δυο κυβερνήσεις.
Πέρα από τις συμφωνίες, που δεν έχω χρόνο να τις αναλύσω όλες, είχαμε και πολιτικές κινήσεις. Η αρχική και παλιά θέση του Ερντογάν που αμφισβητούσε τη Λωζάννη, μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Λωζάννης, όσον αφορά την άλλη πλευρά, δηλαδή την ανατολική τους πλευρά και όχι την Ελλάδα.
Υπήρξε –εγώ δε λέω ότι το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, αλλά υπήρξε- σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη η Τουρκία από την Ελλάδα. Αυτό δεν το έχει ξανακάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Υπήρξε αναγνώριση ότι η μουσουλμανική κοινότητα συμπεριλαμβάνει Πομάκους και Ρομά. Αυτό είναι πρωτοφανής παραδοχή από την πλευρά τους.
Ακόμα, όταν μιλούσε για τη μουσουλμανική κοινότητα ο Ερντογάν, είπε ενώπιον της τηλεόρασης ότι «διατυπώνουμε μια παράκληση, γιατί δε μας πέφτει λόγος ουσιαστικά και δε μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις».
Ζήτησε επίσης συγνώμη για τους διωγμούς της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του ’50. Αυτά είναι θετικά ζητήματα που διαφεύγουν από το ραντάρ ορισμένων. Και να σας πω και κάτι; Μέγιστο κέρδος!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν από τη δική μάς σκοπιά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ναι, δεν την υπερασπίστηκαν ποτέ επί της δικής σας διακυβέρνησης. Και νομίζει κανείς ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό; Ή είναι μάλλον αποτέλεσμα επίπονης εργασίας;
(…) Πότε παραδέχτηκε η τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν Πομάκοι και Ρομά που δεν είναι τουρκογενείς; Πότε το παραδέχτηκαν; Να μην σας πω ότι η μισή ελληνική πολιτική σκηνή μίλαγε συνεχώς, ιδιαίτερα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μόνο για μιας προέλευσης μειονότητα, διότι της είχαν πει «να μην μιλάτε για Πομάκους και Ρομά, γιατί οι Πομάκοι έχουν σχέση με τη Βουλγαρία και είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο»;
Μήπως δεν είναι νίκη, κέρδος το ότι από την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης που ξεκίνησε, ο κ. Ερντογάν, είπε στο τέλος «εννοώ κάπως να την επικαιροποιήσουμε» και αυτά τα περί Ιαπωνίας που μας χρέωσε κάποιος βουλευτής, τα είπε ο Ερντογάν. Σας παρακαλώ πολύ!
(…) Να έρθει (σ.σ. ο Ερντογάν) να λύσουμε πρακτικά ζητήματα; Έχουμε πάρα πολλά πρακτικά ζητήματα με την Τουρκία, και πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να τα λύσει.
Σας το λέω με μεγάλη βεβαιότητα. Έχετε καμία αμφιβολία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί αν δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν; Δηλαδή εγώ σας λέω ότι κάνω τρεις ντρίπλες τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών, τον Υπουργό Άμυνας. Και;
Ο Ερντογάν είναι το κέντρο εξουσίας. Και η Ελλάδα πολύ καλά έκανε, και κάνει, να κουβεντιάζει με το κέντρο εξουσίας της Τουρκίας. Ή έχετε την αυταπάτη ότι δεν είναι αυτός, αλλά κάποιος άλλος; Να μας το πείτε: «Μην συζητάτε με τον Ερντογάν, διότι αυτός δεν εκφράζει την Τουρκία και εμείς έχουμε ανακαλύψει, διότι είναι αδελφό μας Κόμμα, το Κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ, ότι αυτή είναι η λύση». Σύμφωνοι. Να μας το πείτε.
(…) Και να κουβεντιάζουμε και να λύνουμε πρακτικά ζητήματα. Σας είπα, έχετε δίκιο, χρειάζεται η δεύτερη γέφυρα στον Έβρο. Ναι, αλλά το συμφωνήσαμε. Στην επίσκεψη του Ερντογάν τα μισά από αυτά που είπαμε, τα συμφωνήσαμε. Συμφωνήσαμε να ξαναβάλουμε μπρος τις διερευνητικές.
Θέλετε να σας θυμίσω αν έγιναν διερευνητικές την εποχή πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά; Ρωτήστε. Επίσης, επειδή λέτε ότι γίνονταν όλα αυτά, κάποιος μου είπε «τα πάντα γίνονταν», δεν είναι έτσι.
Βρήκαμε πάρα πολλά πράγματα, δεν αξιολογώ εγώ αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά τα βρήκαμε σταματημένα, παγωμένα.
Πήγαμε να τα ξεκινήσουμε και ήρθε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ξαναπάγωσαν. Και τα ξανανοίγουμε. Επίμονα. Διότι εμείς έχουμε την πολιτική της ειρήνης και όχι του πολέμου. Εμείς δεν διεξάγουμε πουθενά πολέμους, δεν είμαστε αναθεωρητική δύναμη.
Δεν ξέρουμε νομίζετε τι σόι δύναμη νευρική, αναθεωρητική δύναμη είναι η Τουρκία; Μα τη χειριζόμαστε, γνωρίζοντας ποιο είναι το περιεχόμενό της.
(…) Εμείς ως Κυβέρνηση δεν φοβόμαστε να κάνουμε εξωτερική πολιτική. Δεν φοβόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες και δεν φοβόμαστε να έρθει οποιοσδήποτε στην Ελλάδα για να πούμε οτιδήποτε, αρκεί να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας.
Είναι καλός δάσκαλος αν μας καθοδηγεί ο φόβος, το φοβικό σύνδρομο. «Πώς τον καλούμε» λέει «αυτόν πού θα έρθει να τα πει;» Και τι; Έχουμε φόβο να πει κάτι κάποιος;
Όταν έχουμε το δίκιο να απαντήσουμε; Γιατί ρωτάτε και σκέφτεστε μόνο τον κόσμο που έβλεπε ελληνική τηλεόραση; Τον κόσμο που έβλεπε απ' ευθείας την αναμετάδοση στην Τουρκία γιατί δεν τον σκέφτεστε;
Ότι για πρώτη φορά ένα μεγάλο τουρκικό κοινό άκουσε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις; Και αν εμείς έχουμε δίκιο κι εκείνοι άδικο, τότε εμείς πρέπει να επιδιώκουμε -ας λένε αυτοί τα δικά τους όσο θέλουν- να ακούσουν επιτέλους και το δίκαιό μας. Αυτή είναι η αντίληψή μου. Αν δεν έχουμε δίκιο, τότε να κρυφτούμε, να κρυβόμαστε.
(…) Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε (σ.σ. από την επίσκεψη Ερντογάν). Έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, τις Συνθήκες και τη συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς. Πήρε υποχωρήσεις σε πολιτικά πεδία και πήρε πρακτικά ζητήματα και λύσεις, που τα έχει ανάγκη η χώρα στις σχέσεις της με ένα γείτονα.
(…) Δεν μπορείς να είσαι με ένα γείτονα και να μη μιλάς. Αυτή η πολιτική του απομονωτισμού όπως έχω πει, είναι η πολιτική που αντιστοιχεί στην εποχή του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία «δεν μιλάω με κανέναν, δεν συνεννοούμαι με κανέναν, παρά μόνο με όποιον μου αρέσει». Και αν δεν μου αρέσει κανένας; Μοναχός μπορείς να γίνεις στην προσωπική σου ζωή, όχι όμως στην εξωτερική πολιτική. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να φτιάχνεις συμμαχίες, στηρίγματα και να προωθείς τις θέσεις σου.
(…) Είναι καλό να κουβεντιαστούν τα ζητήματά μας έστω και έντονα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία; Αφού υπάρχουν, αφού τα θέτουν. Ας τα θέσουν! Έχουμε απαντήσεις. Μη φοβάστε (σ.σ. προς την αντιπολίτευση). Και τις δώσαμε αυτές τις απαντήσεις.
(…) Ποιος είναι κερδισμένος σε αυτή τη διαδικασία; Κερδισμένη είναι η προώθηση της ειρήνης και της συνεννόησης, να ξεκινήσουμε από αυτό. Κάναμε ένα βήμα παραπάνω στην ασφάλεια και στη σταθερότητα σε αυτή την επίσκεψη. Λύσαμε όλα τα προβλήματα; Μα εγώ το είχα πει πριν από την επίσκεψη, ότι με μια επίσκεψη δεν λύνονται όλα τα προβλήματα. Εσείς παριστάνετε τώρα ότι έγινε η επίσκεψη και παραμένουν τα προβλήματα. Αλλά κάναμε βήματα μπροστά.
Η πρώτη επίσημη αποτίμηση από τον υπουργό Εξωτερικών για την Επίσκεψη Ερντογάν διατυπώθηκε χθες στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Δείτε τι είπε:
Η εξωτερική πολιτική, δυστυχώς, γίνεται από ορισμένους με στραμμένο το βλέμμα τους στο εσωτερικό. Αν εγώ είχα το βλέμμα μου και η Κυβέρνησή μας στραμμένο στο εσωτερικό, δεν θα κάναμε τίποτε για να αποφεύγουμε, με τη γνωστή τακτική της αδράνειας, οποιαδήποτε κριτική και να αφήνουμε οι εξελίξεις να είναι σε βάρος μας. Οι εξελίξεις, εκεί που δεν παρεμβαίνεις και δεν δείχνεις και τη σωστή δραστηριότητα, είναι σε βάρος της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Κοτζιάς: Αυτή είναι η εξωτερική μας πολιτική!
Παραδείγματος χάριν, γιατί έχει αυτή τη μετάλλαξη η Νέα Δημοκρατία; Ρώτησε, σωστά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τι την έπιασε ξαφνικά τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε εντελώς διαφορετική συμπεριφορά ως Κυβέρνηση να μην θέλει την επίσκεψη Ερντογάν;
Με κατάπληξη άκουσα τον Κοινοβουλευτικό της Εκπρόσωπο να λέει ότι «η επίσκεψη ξεκίνησε με τη συνέντευξη στο ΣΚΑΪ». Γιατί το είπε αυτό, το καταπληκτικό, ότι μια επίσημη επίσκεψη ξεκινάει από μια συνέντευξη σε ιδιωτικό κανάλι; Ίσως λόγω των σχέσεων με το κανάλι;
Ίσως διότι αυτό θα τους δικαιολογούσε, για να πουν γιατί ανακήρυξαν αποτυχημένη την επίσκεψη, πριν αρχίσει; Πρωΐ, ώρα 8:43, κοιτάξτε στο ΣΚΑΪ τι δήλωναν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των Κομμάτων. Κοιτάξτε!
Εγώ σας τα ανέφερα προηγούμενα και γι' αυτό δεν μου απαντήσατε, παρά τις πολλές ομιλίες και την πολύωρη ομιλία, δεν μου απαντήσατε τελικά, ποιες μαντικές ικανότητες είχατε και προαναγγείλατε την αποτυχία και το φιάσκο της επίσκεψης, πριν καν προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν; Σαν την κακή πεθερά που λέει «κόρη μου μην τον παντρευτείς αυτόν γιατί δεν θα πάει καλά ο γάμος».
Χάρις σ’ αυτή την προετοιμασία, μαζί και με άλλα Υπουργεία, υπήρξε σειρά συμφωνιών ανάμεσα σε Υπουργεία.
Αυτές οι συμφωνίες, οι πιο απλές, επειδή δημοσιοποιήθηκαν, είναι η προσπάθεια που κάνουμε να σωθούν ζωές μεταναστών και να μπορέσουν να μετακινηθούν απ’ τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να θεωρηθεί από την Τουρκία ότι σπάμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Είναι, επίσης, τα τρία μεγάλα έργα που συμβολίζουν την περαιτέρω διασύνδεση των δυο κρατών, δηλαδή η δεύτερη γέφυρα στον Έβρο, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, η σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη. Είναι επίσης η προετοιμασία για τις συναντήσεις ανάμεσα σε δυο κυβερνήσεις.
Πέρα από τις συμφωνίες, που δεν έχω χρόνο να τις αναλύσω όλες, είχαμε και πολιτικές κινήσεις. Η αρχική και παλιά θέση του Ερντογάν που αμφισβητούσε τη Λωζάννη, μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Λωζάννης, όσον αφορά την άλλη πλευρά, δηλαδή την ανατολική τους πλευρά και όχι την Ελλάδα.
Υπήρξε –εγώ δε λέω ότι το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, αλλά υπήρξε- σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη η Τουρκία από την Ελλάδα. Αυτό δεν το έχει ξανακάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Υπήρξε αναγνώριση ότι η μουσουλμανική κοινότητα συμπεριλαμβάνει Πομάκους και Ρομά. Αυτό είναι πρωτοφανής παραδοχή από την πλευρά τους.
Ακόμα, όταν μιλούσε για τη μουσουλμανική κοινότητα ο Ερντογάν, είπε ενώπιον της τηλεόρασης ότι «διατυπώνουμε μια παράκληση, γιατί δε μας πέφτει λόγος ουσιαστικά και δε μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις».
Ζήτησε επίσης συγνώμη για τους διωγμούς της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του ’50. Αυτά είναι θετικά ζητήματα που διαφεύγουν από το ραντάρ ορισμένων. Και να σας πω και κάτι; Μέγιστο κέρδος!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν από τη δική μάς σκοπιά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ναι, δεν την υπερασπίστηκαν ποτέ επί της δικής σας διακυβέρνησης. Και νομίζει κανείς ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό; Ή είναι μάλλον αποτέλεσμα επίπονης εργασίας;
(…) Πότε παραδέχτηκε η τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν Πομάκοι και Ρομά που δεν είναι τουρκογενείς; Πότε το παραδέχτηκαν; Να μην σας πω ότι η μισή ελληνική πολιτική σκηνή μίλαγε συνεχώς, ιδιαίτερα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μόνο για μιας προέλευσης μειονότητα, διότι της είχαν πει «να μην μιλάτε για Πομάκους και Ρομά, γιατί οι Πομάκοι έχουν σχέση με τη Βουλγαρία και είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο»;
Μήπως δεν είναι νίκη, κέρδος το ότι από την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης που ξεκίνησε, ο κ. Ερντογάν, είπε στο τέλος «εννοώ κάπως να την επικαιροποιήσουμε» και αυτά τα περί Ιαπωνίας που μας χρέωσε κάποιος βουλευτής, τα είπε ο Ερντογάν. Σας παρακαλώ πολύ!
(…) Να έρθει (σ.σ. ο Ερντογάν) να λύσουμε πρακτικά ζητήματα; Έχουμε πάρα πολλά πρακτικά ζητήματα με την Τουρκία, και πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να τα λύσει.
Σας το λέω με μεγάλη βεβαιότητα. Έχετε καμία αμφιβολία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί αν δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν; Δηλαδή εγώ σας λέω ότι κάνω τρεις ντρίπλες τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών, τον Υπουργό Άμυνας. Και;
Ο Ερντογάν είναι το κέντρο εξουσίας. Και η Ελλάδα πολύ καλά έκανε, και κάνει, να κουβεντιάζει με το κέντρο εξουσίας της Τουρκίας. Ή έχετε την αυταπάτη ότι δεν είναι αυτός, αλλά κάποιος άλλος; Να μας το πείτε: «Μην συζητάτε με τον Ερντογάν, διότι αυτός δεν εκφράζει την Τουρκία και εμείς έχουμε ανακαλύψει, διότι είναι αδελφό μας Κόμμα, το Κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ, ότι αυτή είναι η λύση». Σύμφωνοι. Να μας το πείτε.
(…) Και να κουβεντιάζουμε και να λύνουμε πρακτικά ζητήματα. Σας είπα, έχετε δίκιο, χρειάζεται η δεύτερη γέφυρα στον Έβρο. Ναι, αλλά το συμφωνήσαμε. Στην επίσκεψη του Ερντογάν τα μισά από αυτά που είπαμε, τα συμφωνήσαμε. Συμφωνήσαμε να ξαναβάλουμε μπρος τις διερευνητικές.
Θέλετε να σας θυμίσω αν έγιναν διερευνητικές την εποχή πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά; Ρωτήστε. Επίσης, επειδή λέτε ότι γίνονταν όλα αυτά, κάποιος μου είπε «τα πάντα γίνονταν», δεν είναι έτσι.
Βρήκαμε πάρα πολλά πράγματα, δεν αξιολογώ εγώ αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά τα βρήκαμε σταματημένα, παγωμένα.
Πήγαμε να τα ξεκινήσουμε και ήρθε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ξαναπάγωσαν. Και τα ξανανοίγουμε. Επίμονα. Διότι εμείς έχουμε την πολιτική της ειρήνης και όχι του πολέμου. Εμείς δεν διεξάγουμε πουθενά πολέμους, δεν είμαστε αναθεωρητική δύναμη.
Δεν ξέρουμε νομίζετε τι σόι δύναμη νευρική, αναθεωρητική δύναμη είναι η Τουρκία; Μα τη χειριζόμαστε, γνωρίζοντας ποιο είναι το περιεχόμενό της.
(…) Εμείς ως Κυβέρνηση δεν φοβόμαστε να κάνουμε εξωτερική πολιτική. Δεν φοβόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες και δεν φοβόμαστε να έρθει οποιοσδήποτε στην Ελλάδα για να πούμε οτιδήποτε, αρκεί να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας.
Είναι καλός δάσκαλος αν μας καθοδηγεί ο φόβος, το φοβικό σύνδρομο. «Πώς τον καλούμε» λέει «αυτόν πού θα έρθει να τα πει;» Και τι; Έχουμε φόβο να πει κάτι κάποιος;
Όταν έχουμε το δίκιο να απαντήσουμε; Γιατί ρωτάτε και σκέφτεστε μόνο τον κόσμο που έβλεπε ελληνική τηλεόραση; Τον κόσμο που έβλεπε απ' ευθείας την αναμετάδοση στην Τουρκία γιατί δεν τον σκέφτεστε;
Ότι για πρώτη φορά ένα μεγάλο τουρκικό κοινό άκουσε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις; Και αν εμείς έχουμε δίκιο κι εκείνοι άδικο, τότε εμείς πρέπει να επιδιώκουμε -ας λένε αυτοί τα δικά τους όσο θέλουν- να ακούσουν επιτέλους και το δίκαιό μας. Αυτή είναι η αντίληψή μου. Αν δεν έχουμε δίκιο, τότε να κρυφτούμε, να κρυβόμαστε.
(…) Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε (σ.σ. από την επίσκεψη Ερντογάν). Έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, τις Συνθήκες και τη συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς. Πήρε υποχωρήσεις σε πολιτικά πεδία και πήρε πρακτικά ζητήματα και λύσεις, που τα έχει ανάγκη η χώρα στις σχέσεις της με ένα γείτονα.
(…) Δεν μπορείς να είσαι με ένα γείτονα και να μη μιλάς. Αυτή η πολιτική του απομονωτισμού όπως έχω πει, είναι η πολιτική που αντιστοιχεί στην εποχή του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία «δεν μιλάω με κανέναν, δεν συνεννοούμαι με κανέναν, παρά μόνο με όποιον μου αρέσει». Και αν δεν μου αρέσει κανένας; Μοναχός μπορείς να γίνεις στην προσωπική σου ζωή, όχι όμως στην εξωτερική πολιτική. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να φτιάχνεις συμμαχίες, στηρίγματα και να προωθείς τις θέσεις σου.
(…) Είναι καλό να κουβεντιαστούν τα ζητήματά μας έστω και έντονα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία; Αφού υπάρχουν, αφού τα θέτουν. Ας τα θέσουν! Έχουμε απαντήσεις. Μη φοβάστε (σ.σ. προς την αντιπολίτευση). Και τις δώσαμε αυτές τις απαντήσεις.
(…) Ποιος είναι κερδισμένος σε αυτή τη διαδικασία; Κερδισμένη είναι η προώθηση της ειρήνης και της συνεννόησης, να ξεκινήσουμε από αυτό. Κάναμε ένα βήμα παραπάνω στην ασφάλεια και στη σταθερότητα σε αυτή την επίσκεψη. Λύσαμε όλα τα προβλήματα; Μα εγώ το είχα πει πριν από την επίσκεψη, ότι με μια επίσκεψη δεν λύνονται όλα τα προβλήματα. Εσείς παριστάνετε τώρα ότι έγινε η επίσκεψη και παραμένουν τα προβλήματα. Αλλά κάναμε βήματα μπροστά.
No comments
Post a Comment