Συντάξεις Δημοσίου: Μειώσεις σοκ έως και 31,1%

Συντάξεις Δημοσίου: Μειώσεις-σοκ που φτάνουν έως 31,1% στις συντάξεις γήρατος και έως 34% στις συντάξεις χηρείας



Μειώσεις-σοκ που φτάνουν έως 31,1% στις συντάξεις γήρατος και έως 34% στις συντάξεις χηρείας αποκαλύπτονται στις οριστικές αποφάσεις με τις νέες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων που άρχισαν να εκδίδουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά και υπολογίζονται με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα τα τελικά πραγματικά ποσά των πρώτων οριστικών αποφάσεων με τις νέες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το Δημόσιο, τις προσωπικές διαφορές που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι έως το τέλος του 2018, αλλά και τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν όσοι πήραν ως προκαταβολή μεγαλύτερα ποσά από την οριστική τους σύνταξη, με τρίμηνες αποδοχές ή με το 50% του μισθού στη συνέχεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν θα συμψηφιστούν με τα αναδρομικά της σύνταξης και σε περίπτωση που υπάρχει τυχόν υπολειπόμενη οφειλή αυτή θα «εισπραχθεί» με δόσεις και με παρακράτηση ποσοστού έως το 25% της σύνταξης.

Στα διαβιβαστικά σημειώματα που θα λάβουν οι νέοι συνταξιούχοι αναφέρεται, μάλιστα, ότι «οφειλόμενο ποσό μέχρι και 100 ευρώ εισπράττεται εφάπαξ υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το ¼ (25%) της σύνταξης».

Η πρώτη παρτίδα αφορά περίπου 500 με 600 αποφάσεις σε σύνολο 11.000 και πλέον εκκρεμών αιτήσεων, οι οποίες θα διεκπεραιώνονται σταδιακά από εδώ και στο εξής.

Οι πρώτες αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν έως και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και «πέρασαν» στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ με τις πληρωμές συντάξεων της 28ης Νοεμβρίου. Οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν δηλαδή τα νέα ποσά αυτόν το μήνα με τη σύνταξη Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία αυτή θα γίνεται κάθε μήνα με όσες νέες συντάξεις οριστικοποιούνται.

Η ουσία όμως είναι πως στο Δημόσιο ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί μεγάλες μειώσεις άνω του 20% έως και 31,1%. Αν βγαίνουν μειώσεις από 20% και άνω, τότε ένα τμήμα των περικοπών παγώνει και δίδεται ως προσωπική διαφορά μέχρι το τέλος του 2018. Από 1/1/2019 όμως επιβάλλεται ολόκληρη η μείωση, είτε 20% είτε 27% είτε 31%.


Οι πρώτες οριστικές αποφάσεις και οι προσωπικές διαφορές για όσους υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και μετά

Ο νέες συντάξεις στο Δημόσιο έχουν δύο υπολογισμούς για να βγουν και οι τυχόν προσωπικές διαφορές.

Ο ένας γίνεται με τον παλιό τρόπο (προ νόμου Κατρούγκαλου) και ο άλλος βάσει του νόμου Κατρούγκαλου με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

Η μείωση που προκύπτει στο νέο ποσό σε σύγκριση με το παλιό, αν είναι άνω του 20%, έχει «προσωπική διαφορά» και για το 2016 επιβάλλεται το 50% της μείωσης, δηλαδή 10% αντί 20% ή 15% αντί 30%.


Για το 2017 ο συνταξιούχος παίρνει ως προσωπική διαφορά μικρότερο ποσό, ίσο με το 1/3 της συνολικής περικοπής, και για το 2018 έχει προσωπική διαφορά ίση με το ¼ από τη συνολική περικοπή.

Η προσωπική διαφορά δεν ισχύει αν η μείωση είναι έως και 19,99% στα καταβαλλόμενα ποσά νέας και παλιάς σύνταξης.

Ιδού τι αποκαλύπτεται στις αποφάσεις με τις νέες συντάξεις που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής:

1 Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 34 έτη και 8 μήνες στο Δημόσιο και συνολικό χρόνο 37 έτη και 4 μήνες με διαδοχική συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό γενικού διευθυντή και με αίτηση μετά τις 13/5/2016. Η σύνταξη έχει δύο υπολογισμούς: Η σύνταξη που θα έπαιρνε ο εν λόγω υπάλληλος με τον παλιό τρόπο βγαίνει στα 1.483,75 ευρώ μικτά (προ μειώσεων και προ φόρου).

Με το νόμο Κατρούγκαλου και με συντάξιμες αποδοχές 1.806 ευρώ παίρνει 1.069,12 ευρώ μικτά (685,12 ευρώ η ανταποδοτική και 384 ευρώ η εθνική σύνταξη). Η διαφορά επί των μικτών ποσών είναι -414,63 ευρώ ή -27,94%!

Η παλιά σύνταξη όμως έχει τις μειώσεις του Μνημονίου και την εισφορά ασθένειας 6%, οπότε το καταβαλλόμενο παλιό ποσό που θα έπαιρνε διαμορφώνεται στα 1.257 ευρώ προ φόρου. Η νέα σύνταξη δεν έχει μνημονιακές μειώσεις αλλά μόνον το 6% για την ασθένεια και το ποσό διαμορφώνεται στα 1.004,97 ευρώ προ φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην πηγή: www.eleftherostypos.gr

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo