Ποιες χώρες έχουν πυρηνικές κεφαλές και πόσες - Διαδραστικός ΧΑΡΤΗΣ

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει ελάχιστα πυρηνικά όπλα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ποιες χώρες έχουν πυρηνικές κεφαλές και πόσες - Διαδραστικός ΧΑΡΤΗΣ 



Επιμέλεια Κειμένου και infographic ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει ελάχιστα πυρηνικά όπλα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Μόνο οκτώ άλλες χώρες ελέγχουν τα 15.000 πυρηνικά όπλα στον κόσμο.

Οκτώ άλλες χώρες , συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν αποθηκεύσει πυρηνικά όπλα εδώ και δεκαετίες.

Λίγα χρόνια μετά την αφαίρεση των ατομικών βόμβων από την Αμερική στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου όπου χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει τις δικές της πυρηνικές ικανότητες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κίνα ακολούθησαν σύντομα.


Από τη δεκαετία του 1960, έγινε φανερό ότι στο μέλλον δεκάδες χώρες κατασκευάζουν και δοκιμάζουν πυρηνικά όπλα.

Αυτό οδήγησε στη σύμβαση για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων του 1968, η οποία σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και της πυρηνικής τεχνολογίας. Ελάχιστες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Βόρειας Κορέας, δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Η συνθήκη ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής. Ωστόσο, η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων μεταξύ εχθρικών εθνών εξακολουθεί να απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

Δείτε στον διαδραστικό χάρτη του Armyvoice.gr ποιες χώρες έχουν πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων:







Βόρεια Κορέα 60


 Για χρόνια, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τη Βόρεια Κορέα να περιορίσουν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Η συμφωνία που υπογράφηκε το 1994 υπό τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τελικά απέτυχε. Το 2006 η χώρα διεξήγαγε την πρώτη πυρηνική δοκιμή.

 Η Βόρεια Κορέα συνέχισε από τότε να κατασκευάζει όπλα, παρά τις προσπάθειες των προέδρων Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και τώρα Donald Trump να επιβραδύνουν την πρόοδό της.

Ισραήλ: 80


Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ούτε έχει αρνηθεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι η χώρα κατασκευάζει πυρηνικά όπλα εδώ και δεκαετίες.

Το 1986, ο Mordechai Vanunu, πρώην πυρηνικός τεχνικός και κατάσκοπος, αποκάλυψε την ύπαρξη του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ.

Οι δυτικοί σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξαν την πολιτική του Ισραήλ να διατηρήσει το πρόγραμμά του «μυστικό».

Ο Guardian ανέφερε ότι το 2009, όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αν ήξερε  οποιαδήποτε χώρα στη Μέση Ανατολή με πυρηνικά όπλα, απέφυγε να απαντήσει.



Ινδία: 130


Η Ινδία έχει βρίσκεται σε διαρκή ένταση με το γειτονικό το Πακιστάν. Αυτή η ένταση ενισχύεται από το γεγονός ότι και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ωστόσο, οι δυο χώρες έχουν αποφύγει κάθε κλιμάκωση της πυρηνικής σύγκρουσης.

Το 2003, η Ινδία,  δεσμεύτηκε ότι ποτέ δεν θα α χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε μάχες, εκτός αν πρώτα δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα με πυρηνικά όπλα. Η Κίνα διατηρεί παρόμοια πολιτική.

Η Ινδία άρχισε αρχικά να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κινεζική επιθετικότητα στη δεκαετία του 1960. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει γι αυτό το λόγο κυρώσεις στην χώρα.


Πακιστάν: 140


Σε αντίθεση με την πολιτική μη πρώτης χρήσης της Ινδίας, το Πακιστάν δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να κάνει πρώτο χρήση των πυρηνικών όπλων.

Ο 1971 Ινδο-Πακιστανός πόλεμος και η απειλή των δυνατοτήτων των αναπτυσσόμενων πυρηνικών όπλων της Ινδίας ώθησαν το Πακιστάν να ξεκινήσει ένα δικό του πυρηνικό πρόγραμμα.

Το 2014, το Πακιστάν άρχισε την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων , τα οποία φέρουν μικρές   κεφαλές που κατασκευάζονται για χρήση σε πεδία μάχης και όχι σε πόλεις ή υποδομές. Αυτά τα όπλα είναι αρκετά μικρά για να εκτοξευθούν από πολεμικά πλοία ή υποβρύχια, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη χρήση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα από τα παραδοσιακά πυρηνικά όπλα.

Το Πακιστάν και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της "πυρηνικής τριάδας", η οποία θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να μπορεί  να στέλνει πυρηνικούς πυραύλους από στεριά, αέρα και θάλασσα.


Ηνωμένο Βασίλειο: 215



Όπως όλες οι άλλες πυρηνικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι χρειάζεται πυρηνικά όπλα σε μεγάλο βαθμό για αμυντικούς σκοπούς.

Το αποτρεπτικό πυρηνικό όπλο του ονομάζεται Trident και αποτελείται από τέσσερα υποβρύχια κατηγορίας Vanguard που μπορούν να μεταφέρουν 16 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5, ο καθένας οπλισμένος με μέχρι και οκτώ πυρηνικές κεφαλές, ανέφερε η εφημερίδα Telegraph .

Από το 2010 έως το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε τον αριθμό των επιχειρησιακών κεφαλών κατά 40 και έφθασε τις 120. Συνεχίζει να εργάζεται για τη μείωση των πυρηνικών, διατηρώντας παράλληλα όσες θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοοπιήσει κατ' ελάχιστο για αμυντικούς σκοπούς.


Κίνα: 270


Η πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων της Κίνας πραγματοποιήθηκε το 1964. Όπως και στην Ινδία, το Πεκίνο διατηρεί μια πυρηνική πολιτική που δηλώνει ότι δεν θα κάνει πρώτο χρήση, αλλά ορισμένοι στη διεθνή κοινότητα είναι σκεπτικοί για τις προθέσεις της.

Το Πεκίνο διατηρεί μυστικό το πυρηνικό του οπλοστάσιο, οπότε είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσα πυρηνικά έχει η χώρα.

Το 2018 υπάρχουν πληροφορίες ότι η Κίνα σχεδιάζει να αποκαλύψει το διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο της επόμενης γενιάς, το οποίο θα μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στον κόσμο και να μεταφέρει μέχρι και 10 πυρηνικές κεφαλές.

Το 2016, αποκαλύφθηκαν παρόμοιοι πυρηνικοί πυραύλοι μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να χτυπήσουν το Γκουάμ, το οποίο είναι αμερικανικό έδαφος.


Γαλλία: 300



Η Γαλλία άρχισε να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο πρόεδρος Charles de Gaulle πίστευε ότι χρειάζεται αμυντικές ικανότητες ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο De Gaulle φοβόταν δεν θα ήταν επαρκής η της Γαλλίας σε περίπτωση επίθεσης της Σοβιετικής Ένωσης ή κάποιου άλλου εχθρού.

Ενώ η Γαλλία κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει όπλα χημικού ή βιολογικού πολέμου.

Το 2008, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι τα πυρηνικά όπλα της χώρας δεν «στοχεύουν κανέναν». Αντίθετα, αποτελούσαν μέρος μιας "πολιτικής ασφαλείας". Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των πυρηνικών όπλων, μειώνοντας το απόθεμά του στο "μισό του μέγιστου αριθμού κεφαλών που είχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.



Ηνωμένες Πολιτείες: 6.800


Οι ΗΠΑ μπήκαν στην πυρηνική εποχή υπό τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ το 1942, όταν ο στρατός ξεκίνησε πειράματα στο Μανχάταν, τα οποία οδήγησαν στην πρώτη πυροδότηση πυρηνικής βόμβας στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ άλλαξαν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος εξετάζει την πυρηνική τεχνολογία μετά την πτώση βόμβων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία, όπου βρήακ το θάνατο δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να προσχωρήσει σε πολιτική μη πρώτης χρήσης.
Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ διπλασίασαν τις επενδύσεις για την ενίσχυση των πυρηνικών ικανοτήτων της Αμερικής.

"Εφόσον άλλες χώρες έχουν πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, πρέπει και εμείς να διατηρήσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πυρηνικό οπλοστάσιο για να αποτρέψουμε επιθέσεις εναντίον μας και εναντίον των συμμάχων μας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν. "Γι 'αυτό ... αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για να διατηρήσουμε το οπλοστάσιό μας και να εκσυγχρονίσουμε την πυρηνική μας υποδομή".

Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια για μια δεκαετή περίοδο για να διατηρήσουν και να εκσυγχρονίσουν το οπλοστάσιό τους. Ένας άλλος σκοπός αυτής της επένδυσης είναι να συμβαδίσει με το αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο της Ρωσίας.


Ρωσία: 7.000



Η πρώην Σοβιετική Ένωση άρχισε να αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων στη δεκαετία του 1940, όταν πληροφορήθηκε τα αμερικανικά σχέδια στο Μανχάταν.

Μετά τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ - Σοβιετικής Ένωσης στον τομέα των εξοπλισμών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα πυρηνικά όπλα που ήταν αποθηκευμένα στις πρώην σοβιετικές πολιτείες επιστράφηκαν στη Ρωσία , όπου πολλοί αποσυναρμολογήθηκαν. Αλλά η Ρωσία διατηρούσε ακόμα ένα τεράστιο απόθεμα όπλων.

Σήμερα, η Ρωσία φαίνεται να επενδύει σε εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων - όπως οι ΗΠΑ - και να αναπτύξει το οπλοστάσιό της. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τις προσπάθειες αυτές ως εμπόδια στον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό.

Πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου του κόσμου και «θα προσπαθήσει να το επιτύχει αυτό», αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πρόγραμμά της, εφόσον άλλες χώρες συνεχίζουν να το κάνουν.


«Η Ρωσία δημιούργησε πυρηνικά όπλα που χρειάζονται αναβάθμιση». Είναι όπλα που χρειάζεται να ενημερώνονται κάθε δεκαετία περίπου, δήλωσε στο Business Insider ο Jeffrey Lewis, ο ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Arms Control Wonk .

Από την άλλη πλευρά, ο Lewis δήλωσε: "Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ είναι σαν την Ferrari: όμορφα, περίπλοκα και σχεδιασμένα για υψηλές επιδόσεις.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.businessinsider.com




No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo