Ο Υπαρχηγός ΓΕΣ στην 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία - ΦΩΤΟ

Ο Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης επισκέφθηκε την 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία  (9 Μ/Π ΤΑΞ "ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ")


Ο Υπαρχηγός ΓΕΣ στην 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία - ΦΩΤΟ



Επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (9 Μ/Π ΤΑΞ "ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ") πραγματοποίησε το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού - Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης.


Επισκέφθηκε το Στρατηγείο, τα Συγκροτήματα, το σύνολο των Μονάδων, καθώς και Φυλάκια αυτής, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.





Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού: "Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, το εξαιρετικό ηθικό και η αισιοδοξία που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού".


Ποια είναι όμως η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία;


H ιστορία του Σχηματισμού της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ) προήλθε από τη μετάπτωση της ΙΧ ΜΠ στo πλαίσιo της αναδιοργάνωσης των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και από την 1η Απριλίου του 1998 η Ταξιαρχία άρχισε να λειτουργεί µε έδρα την Φλώρινα.



Σε ότι αφορά την ιστορία της, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί η αντίστοιχη της ΙΧ ΜΠ καθόσον η 9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ αποτελεί τη συνέχειά της.


Η ΙΧ ΜΠ συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1913 στα Γιάννενα και έλαβε μέρος σε όλους τους µμετέπειτα αγώνες του Έθνους:


- Στην ανακατάληψη της Β.Ηπείρου (1914)

- Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 – 1918)

- Στις επιχειρήσεις της Θράκης(1919-1920)

- Στην Μικρασιατική Εκστρατεία(1921-1922)

- Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεµο (1940) και συγκεκριμένα στις μάχες της ΠΙΝΔΟΥ, ΜΟΡΑΒΑ, ΙΒΑΝ και ΚΟΡΥΤΣΑΣ, καθώς και στις επιχειρήσεις της περιόδου του 1946-1949.




Η παράσταση της 9ης Ταξιαρχίας είναι ο Πελαργός και συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Ταξιαρχίας στην εκτέλεση της αποστολής της.


Είναι γνωστό ότι το πτηνό αυτό, µε την ευγένεια και την υπερηφάνεια του χαρακτήρα του, αντιμετωπίζει µε γενναιότητα το θάνατο, όταν χρειασθεί. Όσον αφορά το ρητό της είναι: "Η ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ Η ΚΑΛΩΣ ΤΕΘΝΗΚΕΝΑΙ" που σημαίνει "Ο ευγενής χαρακτήρας πρέπει ή να ζει καλώς ή να πεθαίνει καλώς (ένδοξα)".


Το ρητό προέρχεται από το εξής απόσπασμα: "Ουκ αν πριαίµην ουδενός λόγου βροτόν όστις κεναίσιν ελπίσιν θερµαίνεται• αλλ' ή καλώς ζην ή καλώς τεθνηκέναι τον ευγενή χρή". (Σοφοκλέους, Αίας 477-480) "∆εν θα έδινα ούτε µία πεντάρα για άνθρωπο που βαυκαλίζεται µε κενές ελπίδες και η λειτουργικότητα των μέσων.




No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo