ΗΠΑ: Υβριδικός πόλεμος των SEAL - Πώς οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ "πέθαναν" μέχρι και τον Σνόουντεν
Και όταν μάλιστα διαβάζει για ένα νέο πόλεμο, έναν πόλεμο που οι ειδικοί τον ονομάζουν "υβριδικό" και δεν έχει σχέση με τα όπλα, τότε σαστίζει.
Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος; Πώς μπορούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μέσω ενός email να παρακολουθήσουν και να "παγιδεύσουν" όποιον θέλουν;
Ο υβριδικός πόλεμος αποτελεί μία στρατιωτική στρατηγική η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου.
Ένας πόλεμος στον οποίο, ο επιτιθέμενος προσπαθεί να αποφύγει την ευθεία απόδοση ευθυνών, κυρώσεων ή ακόμα και αντεπιθέσεων.
Οι ΗΠΑ λοιπόν παρά την εσωτερική κρίση, αν όχι "μουρμούρα" που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς τόσο οι αποκαλύψεις των Wikileaks, όσο και οι διαρροές απόρρητων εγγράφων από τον Έντουαρντ Σνόουντεν (Edward Snowden), "έχτισαν" πίσω απ' αυτό το κύμα αποκαλύψεων την νέα γενιά όπλων του υβριδικού πολέμου.
Οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ λειτουργώντας υπό την σκιά των διαρροών του "προδότη" και "φίλου των Ρώσων" Σνόουντεν, εκσυγχρόνισαν την φαρέτρα τους με ένα νέο "ακίνδυνο" κατά τ' άλλα όπλο. Τα phising emails...
Τι είναι τα phising mails;
"Ψάρεμα" πίσω από την δήθεν επιχείρηση της SEAL 6 για τον θάνατο του Σνόουντεν
Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες λοιπόν κατασκεύασαν μια ψευδή είδηση (fake news) σχετικά με τον δήθεν θάνατο του πρώην συμβούλου της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν. Και γιατί το έκαναν αυτό;
Έτσι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν επίθεση στους δικούς τους υπολογιστές! Μια επίθεση, που όπως δήλωσε ένας πρώην πεζοναύτης σε έκθεση του BuzzFeed News, έγινε μέσω των λεγόμενων phishing emails, δηλαδή του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» προσωπικών δεδομένων.
Ο πρώην πεζοναύτης Robert Johnston λίγο αργότερα θα εργαζόταν για την υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που διερεύνησε την διαδικτυακή επίθεση κακόβουλων προγραμμάτων στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, με τα τότε δημοσιεύματα των Wikileaks να επισημαίνουν πως η πρόεδρος της Επιτροπής Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς επεδίωκε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders) για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Σ' αυτό το πλαίσιο ο Robert Johnston δημιούργησε την Κόκκινη Ομάδα Πεζοναυτών (Marine Corps’ Red Team), μια ομάδα που περιγράφεται ως η πλέον αρμόδια να αντιμετωπίσει κυβερνοεπιθέσεις.
Λίγο μετά την αποκάλυψη της μαζικής διαρροής απόρρητων εγγράφων από τον Snowden το 2013, κατά την οποία ο Σνόουντεν διέρρευσε μια σειρά από αρχεία διαβιβασμένων πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η ομάδα του Johnston έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phising emails) σε 5000 μέλη υπηρεσιών.
Πως όμως πείθουν τα phising emails τον παραλήπτη να κάνει κλικ; Τα ηλεκτρονικά μηνύματα «ψαρέματος» (phising) μοιάζουν συνήθως με αξιόπιστες πηγές, ώστε έτσι να προσελκύσουν τον παραλήπτη να αποκαλύψει πληροφορίες ή να κάνει κλικ σε έναν αμφίβολο σύνδεσμο και έτσι να παγιδευτεί στην "διαδικτυακή φάκα" των Μυστικών Υπηρεσιών.
Το συγκεκριμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιελάμβανε μια σειρά αποκαλυπτικών θεμάτων σύμφωνα με τα οποία «η ομάδα SEAL 6 διεξάγει μια επιχείρηση, με σκοπό να σκοτώσει τον Σνόουντεν», ανέφερε στην έκθεση ο Johnston.
"Ο ρυθμός των κλικ ξεπέρασε κάθε όριο"
"Έπρεπε πραγματικά να διακόψουμε την λειτουργία" τόνισε ο Johnston. "Η επίθεση μέσω των phising emails ήταν πολύ επιτυχημένη. Ο ρυθμός των κλικ ξεπέρασε κάθε όριο".
Το θέμα των διαρροών του Έντουαρντ Σνόουντεν έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα, ιδιαίτερα για τα μέλη των υπηρεσιών και τους βετεράνους.
Οι επικριτές έχουν επιπλήξει τον πρώην υπάλληλο της CIA για την προδοσία των ΗΠΑ, με ορισμένους αξιωματούχους μάλιστα να τονίζουν πως έδρασε σε συνεργασία με την Ρωσία. Άλλοι βέβαια έχουν χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν ήρωα, ώστε έτσι να καταφέρουν να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τις αμφιλεγόμενες μεθόδους εποπτείας της κυβέρνησης.
Πηγή: businessinsider.com
No comments
Post a Comment