Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Γιατί έλειπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής ήταν ο μόνος από την στρατιωτική ηγεσία που έλειπε! Η απουσία έδωσε τροφή για σενάρια




Τροφή για σενάρια έδωσε η απουσία του Αρχηγού ΓΕΣ από την ιδιαίτερα σημαντική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ που έγινε στην περιοχή της Ρόδου, παρουσία των υπολοίπων τριών Αρχηγών, αλλά και του υπουργού Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με αυτά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προτίμησε να πάρει μαζί του τους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ, καθώς θεωρεί ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι υποψήφιος διάδοχός του και αυτό φαίνεται να τον ενοχλεί.

Είναι λογικό, όσο πιο πολύ πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, τα σενάρια να πληθαίνουν.

Πάντως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ είναι αεροναυτική και τα σενάρια σε αυτήν αν και περιλάμβαναν απόβαση, αφορούσαν κυρίως το Ναυτικές και Αεροπορικές δυνάμεις.

Συνεπώς η παρουσία των αντίστοιχων Αρχηγών στο πλευρό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν αυτονόητη για μια τόσο σημαντική άσκηση.

Επιπλέον ο Αρχηγός ΓΕΣ μαθαίνουμε ότι βρισκόταν στο Δ' Σώμα Στρατού και παρακολουθούσε εκεί άλλη άσκηση, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.


Το πρόγραμμα της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών


Το πρόγραμμα της DV Day περιέλαβε αμφίβια/αποβατική ενέργεια στη ν. Ρόδο, αεροπορικές επιχειρήσεις εγγύς υποστήριξης, ταχεία ανάδυση Υποβρυχίου καθώς και αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων  (άλματα ελεύθερης πτώσης και ταχεία καταρρίχηση).

Στα εκπαιδευτικά αντικείμενα της άσκησης, η οποία ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου, περιλαμβάνονται επιπρόσθετα και τα ακόλουθα:

  • Η βελτίωση της διαλειτουργικότητας στο τακτικό επίπεδο.
  • Η εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
  • Ο σχεδιασμός και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων των δύο χωρών.
  • Η εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.  
  • Η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
  • Η εφαρμογή διαδικασιών έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
  • Η εκτέλεση ασκήσεως πυρών.
  • Σχεδιασμός εκτέλεσης αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της άσκησης έλαβε χώρα και συνεκπαίδευση προσωπικού των Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα MIO, υποβρυχίων καταστροφών και διαδικασιών ελέγχου βλαβών.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo