401 Στρατιωτικό νοσοκομείο: Η τεράστια προσφορά των στρατιωτικών γιατρών παρά την οικονομική κρίση - Τι δήλωσε ο διευθυντής Παναγιώτης Κοτιλέας
Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΜΑΛΗ
Τα τελευταία επτά χρόνια το φάντασμα της οικονομικής κρίσης έχει στοιχειώσει την Ελλάδα. Δημόσιες υπηρεσίες αλλά και νοσοκομεία, όπως και το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Ωστόσο παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα, το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο, όπως υποστήριξε και ο διευθυντής, υποστράτηγος Παναγιώτης Κοτιλέας στην διημερίδα με θέμα: «Αγωγή Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις», ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση, «χωρίς να ρίξει καθόλου το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ποιότητα».
«Από την αρχή αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση με αρωγό πάντοτε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ στο οποίο και ανήκουμε σαν νοσοκομείο» τόνισε ο κ. Κοτιλέας, ενώ συμπλήρωσε: «Υπήρξε στοχευμένη παρέμβαση στα αδύνατα σημεία με σαφή οικονομική ενίσχυση, παρ΄ όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν στον προϋπολογισμό».
Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της σωστής διαχείρισης των πόρων, αλλά και τις εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του νοσοκομείου, το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο εισπράττει και από την περίθαλψη που παρέχει στο μη στρατιωτικό προσωπικό, έχοντας αντίστοιχες αμοιβές από τον ΕΟΠΠΥ.
Όπως υπογράμμισε και ο διευθυντής, κ. Κοτιλέας: «Με αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού και παροχών υπηρεσιών. Δεν μας λείπουν τα χρήματα, ώστε να επηρεαστεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Δηλαδή να πούμε πως στερούμαστε βασικών υλικών και δεν πράττουμε τα αναμενόμενα, επειδή δεν έχουμε τα υλικά και τα χρήματα. Σ’ αυτό βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο η μέριμνα της υπηρεσίας, η οποία το έχει κατά νουν αυτό και παρεμβαίνει».
Κύμα ανανεώσεων του εξοπλισμού και των δυνατοτήτων του νοσοκομείου
Η πρόκληση για το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο είναι να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των τελευταίων χρόνων και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ανανέωση του εξοπλισμού και των δυνατοτήτων του νοσοκομείου.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου, καρδιολόγος Παναγιώτης Κοτιλέας: «...τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες ανακαινίσεις νοσηλευτικών μονάδων και αυτή την εποχή προμηθευόμαστε ηλεκτρο-υγειονομικά μηχανήματα μεγάλης σπουδαιότητας όπως είναι ο αξονικός και μαγνητικός τομογράφος. Γενικώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας οργασμός ανανέωσης του εξοπλισμού και των δυνατοτήτων του νοσοκομείου».
«Ο κόσμος αναζητά πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο»
Ωστόσο ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω της οικονομικής κρίσης;
«Το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει από την εν λόγω οικονομική κατάσταση είναι ότι πάρα πολύς κόσμος αναζητά πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας στο νοσοκομείο», υποστήριξε ο κ. Κοτιλέας, ενώ συμπλήρωσε: «Δηλαδή έρχεται κατευθείαν στο νοσοκομείο είτε στα επείγοντα, είτε στα εξωτερικά ιατρεία, χωρίς να έχει απευθυνθεί προηγουμένως στον οικογενειακό γιατρό που είναι ο φορέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας ή στους αντίστοιχους πρωτοβάθμιους φορείς που είναι τα Κέντρα Υγείας ή οι μονάδες του ΠΕΔΥ».
Ο κόσμος λοιπόν απευθύνεται κατευθείαν στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο, ωστόσο όπως επισήμανε και ο υποστράτηγος (ΥΙ), Παναγιώτης Κοτιλέας: « Το Στρατιωτικό νοσοκομείο είναι ένα τριτοβάθμιο - τεταρτοβάθμιο κλιμάκιο, υπεύθυνο για την νοσηλεία και την θεραπεία βαρέων παθήσεων ή για εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων».
«Έρχονται λοιπόν για μια απλή συνταγογράφηση στο νοσοκομείο, διότι πιθανώς δεν έχουν τους πόρους να πάνε έστω και σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΠΥ, για να γράψει τις συνταγές τους».
Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του 401 Στρατιωτικού νοσοκομείου λόγω της αυξημένης ζήτησης; Μπορεί να αντεπεξέλθει;
«Η αυξημένη ζήτηση προκαλεί ένα πραγματικά μεγάλο φόρτο, έξω από τον ρόλο του νοσοκομείου, σ’ όλα τα εξωτερικά ιατρεία, αυξάνει τον όγκο ειπισκέψεων στο νοσοκομείο, αυξάνει την κόπωση του προσωπικού αλλά και την ταλαιπωρία του κόσμου» τόνισε ο κ. Κοτιλέας και συνέχισε προσθέτοντας: «Και αυτό διότι ενώ η δυνατότητα είναι εξυπηρετήσουμε έναν Χ αριθμό, εδώ έχουμε Χ2 και αυτό προκαλεί θέματα. Επίσης έχει αυξηθεί πάρα πολύ η ζήτηση των κλινών του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να έχουμε μια πληρότητα που μονίμως φτάνει το 90%. Αυτό αυξάνει τις εργατοώρες του νοσοκομείου και την προσπάθεια όλου του προσωπικού να ανταποκριθεί».
No comments
Post a Comment