17 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

17 Οκτωβρίου 1941:  Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας.


17 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο



1604.... Το Αστέρι του Κέπλερ (ή Υπερκαινοφανής του 1604) κάνει την εμφάνισή του στον αστερισμό του Οφιούχου. Είναι το τελευταίο σούπερ νόβα που παρατηρείται στο γαλαξία μας.


1777.... Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας: Οι επαναστατικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Οράτιο Γκέιτς νικούν τα αγγλικά αποικιακά στρατεύματα στη μάχη της Σαρατόγκα. Με έναν μεγάλο στρατηγικό ελιγμό για να τερματίσουν τον πόλεµο, οι Άγγλοι εισβάλλουν από τον Καναδά. Απομονώνονται και παγιδεύονται χωρίς εφεδρείες και αναγκάζονται να παραδοθούν. Η νίκη των Αμερικανών θα κρίνει την έκβαση της επανάστασης των 13 βορειοαμερικανικών αποικιών.


1797.... Συνθήκη του Κάμπο - Φόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι προσαρτώνται στη Γαλλία. Σε ένα χωριό της Βενετίας, το Κάμπο Φόρμιο, συνάπτεται η συνθήκη μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας, ύστερα από την ήττα της τελευταίας και τον τερματισμό της νικηφόρας εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Ιταλία. Η Γαλλία παίρνει το Βέλγιο, τα Ιόνια Νησιά, καθώς και τις ενετικές κτήσεις των ακτών της Ηπείρου. Καταλύεται η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Ιδρύονται οι Δημοκρατίες των Ιταλικών Αλπεων και της Λιγουρίας. Η γαλλοκρατία στα Επτάνησα θα κρατήσει μόλις 20 μήνες.


1854.... Κριμαϊκός Πόλεμος: Πολιορκία της Σεβαστούπολης: Αγγλικές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.



1864.... Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας, με Βασιλιά τον Γεώργιο Α'. Το Σύνταγμα του 1864, προϊόν της «Β΄ εν Αθήναις Εθνικής των Ελλήνων Συνελεύσεως» που ακολούθησε τη λαϊκή εξέγερση, περιλάμβανε 110 άρθρα, ήταν επηρεασμένο από τα συντάγματα του Βελγίου (1831) και της Δανίας (1849) και έμελλε να ισχύσει (με τις αναθεωρήσεις του 1911 και του 1952) για περισσότερα από εκατό χρόνια.


1868.... Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα του Λουξεμβούργου.


1888.... Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).


1897.... Ιδρύεται η Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.


1906.... Ο Γερμανός μαθηματικός, Άρτουρ Κορν, παίρνει την πρώτη τηλεφωτογραφία. Μεταδίδει την εικόνα του Διαδόχου της Γερμανίας σε απόσταση 1.800 χλμ. από το Μόναχο στο Βερολίνο.


1909.... Καταστέλλεται κίνημα των κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες και από τις δυο μεριές.



1912.... Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα. Πτώση των Γρεβενών στις ελληνικές δυνάμεις. Ταχύτατη η προέλαση του ελληνικού στρατού. Μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδας.


 1913.... Το βρετανικό πλοίο «Βολτούρνο» παίρνει φωτιά, ενώ πλέει από το Ρότερνταμ προς τη Νέα Υόρκη. 521 επιβάτες σώζονται, ενώ 100 θεωρούνται νεκροί.


.... Την ίδια μέρα, το αερόπλοιο "Ζέππελιν L II" εκρήγνυται πάνω από το Βερολίνο, σκοτώνοντας 28 άτομα.


1933.... Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η σύζυγός του φτάνουν στην Αμερική ως πολιτικοί πρόσφυγες από τη ναζιστική Γερμανία.


1937.... Τα τρίδυμα ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ -Χιούι, Λιούι, Ντιούι- εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κόμικς εφημερίδας στις ΗΠΑ.


1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί κατακτητές εκτελούν 250 κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών, σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη.


1945.... Στην Αργεντινή, ο Χουάν Περόν επανέρχεται στην εξουσία, οκτώ μόλις μέρες μετά την ανατροπή του από τους στρατιωτικούς. Πλήθη συρρέουν στην Πλατεία Πλάτσα ντε Μάγιο της Αργεντινής, απαιτώντας την απελευθέρωσή του. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται ως η γένεση του περονισμού.


1956.... Η Μεγάλη Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.


1957.... Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


1959.... Η νοτιοαφρικανική εταιρεία «Ντε Μπέερς» ανακοινώνει την κατασκευή του τεχνητού διαμαντιού.


1973.... Πετρελαϊκή Κρίση: Ο ΟΠΕΚ επιβάλλει εμπάργκο εναντίον των ΗΠΑ και των χωρών της Δύσης, που παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.


1977.... Έπειτα από αγωνία 5 ημερών, στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, Δυτικογερμανοί κομάντος κάνουν έφοδο σε αεροσκάφος της «Λουφτχάνσα» στο οποίο είχε γίνει αεροπειρατεία , απελευθερώνοντας και τους 86 ομήρους. Κατά την επιχείρηση σκοτώνονται 3 από τους 4 παλαιστίνιους αεροπειρατές, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα είχαν σκοτώσει τον πιλότο.



1979....Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα «...σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στους δυστυχισμένους ανθρώπους, τα παιδιά και τους πρόσφυγες, για τους οποίους και εργάστηκε ανιδιοτελώς τόσο πολλά χρόνια».



 1981.... Διεξάγονται Ευρωεκλογές για πρώτη φορά και με συμμετοχή της Ελλάδας. Στην Ελλάδα διεξάγονται μία ημέρα μετά, συμπίπτοντας με τις βουλευτικές.


1989.... Ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ με 67 νεκρούς , 2.500 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει την Καλιφόρνια από το 1906.


1993.... Λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβάλει ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στη Μόσχα. Οι συλλήψεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, ξεπερνούν τις 90.000.


1997.... Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.


2006.... Αμερικανοί και Ρώσοι φυσικοί ανακοινώνουν ότι παρήγαγαν το βαρύτερο γνωστό στοιχείο, το ουνουνόκτιο, με ατομικό αριθμό 118.

Σαν σήμερα το 1734 γεννήθηκε ο Γκριγκόρι Ορλόφ, Ρώσος αξιωματικός, ευνοούμενος της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης, ο οποίος προσπάθησε να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες ενάντια στους Οθωμανούς (Ορλοφικά), το 1860 ο μουσουργός, Διονύσιος Λαυράγκας, από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Μουσικής Σχολής και της όπερας στην Ελλάδα, το 1915 ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, Άρθουρ Μίλερ, το 1918 η Αμερικανίδα ηθοποιός, Ρίτα Χέιγουορθ, η θρυλική «Τζίλντα», το 1920 ο Αμερικανός ηθοποιός, Μοντγκόμερι Κλιφτ, και το 1972 ο Αμερικανός λευκός ράπερ, Έμινεμ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μάρσαλ Μπρους Μάδερς Γ'.

Την ίδια μέρα το 1849 πέθανε ο γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας Φρεντερίκ Σοπέν, το 1967 ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, Που Γι, ως ένας ασήμαντος αρχειοφύλακας, το 1981 η πολιτικός, Λίνα Τσαλδάρη, η πρώτη ελληνίδα που διατέλεσε υπουργός και το 1992 ο ποιητής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ορέστης Λάσκος.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo