Ενώσεις Αποστράτων: Γιατί έχουν αποτύχει - Τι πρέπει να αλλάξει

Ενώσεις Αποστράτων: Ο διορισμός ΔΣ στα παραρτήματα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τι πραγματικά φταίει και θεωρούνται αποτυχημένες;



Μετάλλια, Κορέα
ΦΩΤΟ Αρχείου



Γράφει ο Παναγιώτου Δημήτριος
Πρόεδρος ΠΣΑΕΜΘ

Τα αποστρατευόμενα στελέχη των Ε.Δ ,αμέσως μετά την αποστρατεία τους εγγράφονται στις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών(θεσμικές ενώσεις) και τους παρακρατείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και χωρίς την συγκατάθεσή τους, το 1% από το μηνιαίο δικαιούμενο μέρισμα που λαμβάνουν από τα Μετοχικά Ταμεία υπέρ των Ενώσεων αυτών.

Οι «θεσμικές» Ενώσεις αυτές  είναι Ν.Π.Δ.Δ και λειτουργούν σύμφωνα με το ΝΔ 1171/1972, «Περί Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων» (ΦΕΚ Α΄ 82) »  και σύμφωνα με το παραπάνω Ν.Δ Τακτικά Μέλη των Ενώσεων καθίστανται υποχρεωτικώς οι εν αποστρατεία Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης στις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ των Ενώσεων αυτών, προβλέπεται ότι για να διεκδικήσει κανείς τη θέση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου στο Δ.Σ τους πρέπει να κατέχει αποκλειστικά βαθμό Ανώτατου Αξκού, παρόλο που η πλειοψηφία των μελών τους είναι Αξιωματικοί κατωτέρων βαθμών. Επίσης στις Ενώσεις αυτές  για να υποβάλλει κάποιος υποψηφιότητα για μέλος του Δ.Σ πρέπει να είναι κάτοικος Αθηνών, παρόλο που η πλειοψηφία των μελών τους είναι κάτοικοι περιοχών εκτός Αθηνών.


Αντιλαμβάνεται κάποιος με την πρώτη ματιά ότι οι λειτουργία αυτών των Ενώσεων βασίζεται σε ένα «χουντικό» διάταγμα,που καμία σχέση εχει με το ισχύον συνταγμα της Ελληνικής δημοκρατίας,το οποίο στο αρθρο 4 ,στο αρθρο 5, στο άρθρο 12 παρ.1, 2, 3, στο άρθρο 23, στο άρθρο 25 παρ.1 και 2, στο άρθρο 116 παρ. 2 λέει εντελώς διαφορετικά πράγματα, όπως επίσης και στο άρθρο 11 παρ.1 και 2 της Συμβάσεως της Ρώμης Ν.Δ 53/1974 (ΦΕΚ 256 Α΄)!!!

Επειδή ο ε.α στρατιωτικός την σημερινή εποχή έχει πολλά προβλήματα θεωρώ επιβεβλημένη την εθελοντική εγγραφή του σε συνδικαλιστικούς φορείς για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του κατά το Σύνταγμα,και επειδή οι υπάρχουσες ενώσεις θεωρώ ότι δεν προσφέρουν, με το ισχύον καθεστώς λειτουργίας τους, σαν Ν.Π.Δ.Δ ελεγχόμενα από το κράτος, στο σκοπό αυτό προτείνω τα παρακάτω:

  1. Κατάργηση της υποχρεωτικής κράτησης από το μέρισμα, υπέρ των «θεσμικών» ενώσεων. Μόνο με την συγκατάθεση του αποστράτου να παρακρατείται η μηνιαία συνδρομή ,εφόσον ο απόστρατος εθελοντικά εγγραφεί σε αυτές.
  2. Μετονομασία των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, σε Ενώσεις Αποστράτων Στρατιωτικών, ώστε να περιλαμβάνονται σαν μέλη κα οι ε.α Υπαξιωματικοι, πράγμα το οποίο τώρα δεν προβλέπεται και ουσιαστικά αποκλείονται από τις παροχές Δ.Μ των ε.α που χειρίζονται οι ενώσεις αυτές.
  3. Δικαίωμα για εκλογή σε όλες τις θέσεις του Δ.Σ  και των υπολοίπων οργάνων, όλων των μελών ανεξαρτήτως βαθμού.
  4. Εκλογή των Δ.Σ των Τ.Σ παραρτημάτων ανά την επικράτεια με εκλογές και όχι με διορισμό τους από τα κεντρικά Δ.Σ των ενώσεων.
  5. Αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των Ενώσεων ώστε να συμβαδίζουν με το ισχύον σύνταγμα της χώρας
  6. Ενδιαφέρον και αγώνας από τις ενώσεις αυτές για τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα των αποστράτων.
  7. Απεμπλοκή των ενώσεων από  δραστηριότητες θεμάτων Δ.Μ (παραθερισμός σε ΚΑΑΥ, εκδοση ταυτότητας αποστράτου και δελτίων εισόδου μελών σε στρατ.εκμεταλεύσεις, βράβευση αριστούχων μαθητών  κ.λ.π) και μεταβίβαση αυτών των δραστηριοτήτων στην φυσική ηγεσία του αποστράτου η οποία είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία.
  8. Λειτουργία των Κεντρικών Ενώσεων(Αθηνών) μόνο ως δευτεροβάθμια ομοσπονδία με πρωτοβάθμια μέλη τα περιφερειακά παραρτήματα ανά την χώρα.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo